Historisk arkiv

Tale: Åpning av HMS-kampanjen i landbruket

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Takk for at jeg får komme og åpne denne viktige HMS-kampanjen i landbruket her på Habberstad Gård i Eidsvoll.

Landbruk er en produksjon med varierte, interessante og utfordrende arbeidsoppgaver. Det stilles store krav til den enkelte bondes kunnskap, ferdigheter og effektivitet. For å oppretttholde en matproduksjon av høy kvalitet, utnytte skogressursene og sikre produksjon av fellesgoder, er kunnskap og kompetanse grunnleggende, også når det gjelder å ivareta helse, miljø og sikkerhet.

Et godt arbeidsmiljø er en god investering for hver enkelt bedrift og næringsaktør, og det er god samfunnsøkonomi. For landbruket innebærer det at et systematisk HMS-arbeid må prioriteres både i næringen som helhet, og på den enkelte gård.

Landbrukssektoren er belastet med mange ulykker. Tall fra Arbeidstilsynet viser at det i tiårsperioden 1999 – 2008 omkom 120 personer etter arbeidsskader i landbruket. Håndtering av store maskiner, store dyr og kjemikalier er viktige årsaker til alvorlige ulykker. Samtidig har oppslutningen om landbruktes HMS-tjeneste endret seg lite de siste årene.

På denne bakgrunn ble det i jordbruksoppgjøret 2009 vedtatt å igangsette et arbeid med å gjennomgå organisering og arbeidsmetoder i landbrukets HMS-aktivitet. Jordbruksavtalepartene, Landbrukets HMS-tjeneste og Stiftelsen KSL Matmerk deltok i arbeidet, som resulterte i rapporten Helse, miljø og sikkerhet i landbruket – Organisering og arbeidsformer.

Rapporten ble behandlet i jordbruksoppgjøret våren 2010. Rapportens anbefalinger er fulgt opp, bl.a. gjennom nasjonalt samarbeidsforum for HMS i landbruket, under ledelse av landbruks- og matministeren. Forumet møtes 2 ganger i året.

Det er nødvendig å øke kunnskapen om HMS og ulykker i landbruket. Forskning på HMS i landbruket prioriteres derfor innenfor rammen av jordbruksavtalens forskningsmidler.

Kvalitetssystemet i landbruket, KSL, stiller krav til blant annet arbeidsmiljø, herunder HMS, og bygger på de kravene som arbeidsmiljøloven stiller. Arbeidet med å videreutvikle KSL til å bli et verktøy som dekker alle behov innenfor kvalitetssikring i landbruket, herunder HMS, er viktig. Arbeidet med å formidle bruk av HMS-standarden og oppfølging av avvik, må styrkes.

Regjeringens strategi for forebygging av ulykker som medfører personskade for perioden 2009 – 2014, viser at de nasjonale utfordringene og landbrukets utfordringer er sammenfallende på mange områder. Det handler i hovedsak om utfordringer som å skaffe til veie god dokumentasjon og kunnskap om ulykker, forebygging, holdningsendringer, samarbeid, gode virkemidler og et hensiktsmessig regelverk. Oppfølging av den nasjonale strategien vil også være av betydning for å få til bedre oppfølging og bedre resultater av HMS-arbeidet i landbruket.

Det er helt nødvendig å få ned antallet ulykker i landbruket. Da er det som nevnt innledningsvis viktig med styrking av HMS-arbeidet generelt i landbruket og på den enkelte gård. Bonden må ha et aktivt forhold til HMS gjennom HMS-plan, bonden må ta HMS-kurs og redusere risikoen i arbeidet sitt.

Alle aktørene som kan bidra til styrking av HMS-arbeidet i landbruket må ta ansvar og være med på en felles mobilisering for å redusere antallet ulykker. Kampanjen Trygghet og helse i landbruket som åpnes her på Eidsvoll i dag, og som støttes med en million kroner over jordbruksavtalen, vil være et viktig bidrag i arbeidet med å få ned antallet ulykker.

Lykke til med gjennomføringa av denne viktige kampanjen og det videre arbeidet med HMS i landbruket!