Historisk arkiv

Tale: Åpning av Norges stand på Internationale Grüne Woche, Berlin

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk

Kjære alle sammen

Det er godt å være i Berlin igjen. Det er godt å se at ett av Norges viktigste utstillingsvinduer mot utlandet, er klart igjen – for 25. gang. Hjertelig velkommen til åpningen av Norges stand på Internationale Grüne Woche  (IGW) her i Berlin. 

Det har skjedd mye på disse 25 årene. Etter en forsiktig start med noen få enkeltaktører snakker vi nå om en av de viktigste møteplassene for alle som arbeider innenfor mat- og reiselivssektoren i Norge. Vi har aldri vært så mange nordmenn samlet her som vi blir i år! 

Grüne Woche skal synliggjøre alle de fantastiske råvarene og produktene fra det norske landbruket og de flotte reiselivsproduktene vi har.

Det er dere som fyller standen med spennende mat og drikke, gjestfrihet og profesjonalitet, som gjør at dette arrangementet er så viktig for Norge.

Mange av dere som her representerer Norge på en så fabelaktig måte, har hatt en idé, og dere har hatt mot til å forfølge den. Dere viser også at det er mulig å komme lenger ved å samarbeide enn man gjør hver for seg. 

I år er tredesign og bruk av norsk tre tatt inn som et helt nytt element. Det går tydelig fram av måten årets stand er utformet på.  

Og i morgen gjennomfører vi et tre- og arkitekturseminar det er stor interesse for. Og på kvelden inviterer vi stor fest med sang og spetakkel om kvelden på skogens vis.  På menyen står helgrillet elg. 

Jeg er glad for at skogen omsider er kommet med på IGW – den hører hjemme her. 

Norge deltar på Güne Woche for å bidra til å nå viktige mål innenfor mat- og reiselivsområdet og styrke Norges omdømme. Vi har store ambisjoner! Vi vil:

  • styrke den helhetlige profileringen av norsk landbruk og reiseliv
  • bedre samarbeidet på tvers av regioner, fylker og næringer 
  • styrke lønnsomhet, produktutvikling, innovasjon, og produktpakking  
  • markedsføre og teste ut norske mat- og reiselivsprodukter på det tyske markedet  
  • og øke den internasjonale kompetansen både på regionsnivå og hos bedriftene som deltar

Det er ikke tilfeldig at vi velger Tyskland som arena. Tyskland er vårt viktigste utemarked. Sammen med Danmark og Sverige utgjør de 43 prosent av alle utenlandske gjestedøgn i Norge. Det er med andre ord muligheter for at de tyskerne våre mat- og reiselivsbedrifter møter under Grüne Woche, vil dukke opp som turister i Norge på et senere tidspunkt. 

Tyske turister er opptatt av mat og matkultur. Men vi vet at de vet lite om norsk mat. Derfor er det viktig å synliggjøre våre unike råvarer og vår spennende matkultur bedre. 

IGW er også en viktig arena for dialog og utforming av ny politikk og nye virkemidler innenfor mat, reiseliv og relaterte områder. 

Sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen og statssekretær Halvard Ingebrigtsen i Nærings- og handelsdepartementet, har jeg i år med en felles næringslivsdelegasjon sammensatt av store reiselivsaktører, viktige samferdselsaktører og matprodusenter. 

Fra delegasjonen fikk vi mange, konkrete og konstruktive innspill vi skal ta med oss i vårt videre arbeid i regjeringen.

Ingen kan klare å løfte norsk mat og reiseliv fram alene. Vi trenger fortsatt et forsterket og mer effektivt regionalt samarbeid mellom bedrifter, på tvers av sektorer og på tvers av administrative grenser.  

Denne grønne uka skal bidra til dette. Og jeg vil utfordre dere alle til virkelig å bruke møteplassen godt til å knytte nye kontakter.

Jeg vil med dette ønske alle våre over 60 utstillere og gjester fra hele landet lykke til med spennende og intense dager!