Historisk arkiv

Mc Donalds

Tale: Lanseringsevent Grønn Utdanning 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Landbruks- og matdepartementet

Av: Politisk rådgiver Ane Hansdatter Kismul

Mc Donalds

Så lenge det finnes mennesker er det behov for mat. Bransjer og næringer kommer og går med utviklingen. Én verdikjede består – uansett – landbruk og matproduksjon. 

Vi er akkurat blitt 7 milliarder mennesker på jorda. I 2050 vil vi være 9 milliarder. Alle har krav på nok, trygg og næringsriktig mat. 

Aldri før har jorda brødfødd så mange mennesker, men aldri før har så mange mennesker følt matsikkerheten truet. 1 milliard er sultne eller feilernærte. 

Hvis det skal bli nok mat til alle må alle land utnytte de ressursene de har til matproduksjon. Også vi i Norge. For vi bli flere i Norge. I 2030 vil vi være 6 millioner nordmenn, altså 1 million flere som skal ha trygg og sunn mat hver dag. For å få det til trenger vi mange mennesker med mye kunnskap og kompetanse.

Vi trenger dyktige folk i hele verdikjeden, fra råvarene såes i jorda til maten havner på fat, eller Mc Donalds-brett rundt om i hele landet.

For å finne nye løsninger har regjeringa lagt fram en landbruks- og matmelding med store ambisjoner.

Konkurransen fra andre næringer om kompetent arbeidskraft er stor. Derfor er det viktig å ”snakke opp” landbruksnæringa, bygge omdømme og skape en realistisk framtidstro på landbruket.

I stortingsmeldinga har vi varslet flere tiltak: 

  • Vi vil evaluere dagens systemer for å finne ut om dagens yrkesopplæring i naturbruk er god nok, eller om framtidas behov krever at vi endrer programfagene og læreplanene.
  • Vi vil kartlegge dagens fagskoletilbud og samfunnets behov for landbruks- og matfaglig utdanning i fagskolene. Fagskole er et nivå mellom videregående skole og høgskole.
  • Og vi vil på flere måter bidra til at flere unge til å velge høyere landbruksfaglig utdanning.
  • Fylkeskommunene får tilskudd (20 mill kr) til rekruttering, utdanning, kompetanse og likestilling. 

Pengene går til ulike prosjekter regionalt for å øke kompetansen innenfor landbruk og nye bygdenæringer. Fylkeskommunen er eier av de fleste naturbruksskoler og kan bruke tilskuddet til tiltak for å få flere søkere til naturbruksskolene.

  • Sammen med avtalepartene i jordbruksoppgjøret har vi prosjektet ”Rekruttering til landbruksutdanning” (4,5 mill kr) prosjektet skal øke rekrutteringen til landbruksutdanning på alle nivå.

Norges Bondelag har prosjektansvaret for dette prosjektet, som blant annet skal danne tettere kontakt mellom næringen og utdanningsinstitusjonene.

  • Og vi er tungt inne i matindustriens kompetanseprosjekt kalt ”Feed prosjektet” skal sørge for bedre rekruttering av både operatører og fagpersonell på høyere nivå i matindustrien.(1,5 mill kr).
    Feed er et samarbeid mellom NHO Mat og Landbruk, Norsk Nærings- og Nytelselsmiddelarbeiderforbund (NNN) og LMD.

Landbruks- og matministeren vil om kort tid etablere et ungdomsråd for landbruket, der ungdom skal gi råd blant annet om hvordan rekrutteringen til næringen kan økes.

Vi er helt sikre på at det er ungdom som vet best hvordan ungdom tenker, derfor vil vi har råd om hvordan landbrukspolitikken skal utvikle seg og hvordan rekrutteringsarbeidet bør foregå.

Og nettopp fordi vi er så sikre på at ungdom vet best er samarbeidet med Norges Bygdeungdomslag, Mc Donalds og Nationen så viktig for Landbruks- og matdepartementet. 

For å få oppmerksomhet om hvor viktig det er å produsere mat og andre landbruksprodukter, må det tenkes nytt og kreativt.

Dere som leder kampanjen Grønn Utdanning, med Norges Bygdeungdomslag i spissen har de siste årene vist at dere leverer!

Kampanjen har synliggjort landbruk i media, på Facebook og andre sosiale medier på nye måter.

Og gjennom kåringen av Årets unge bonde, får vi sammen vist fram hvor mange dyktige, engasjerte og hardt arbeidende bønder vi har i Norge. Det gir tro på framtida for landbruket.

Dere viser hvordan man FRAMSNAKKER landbruk og bygdenæringer.

Dere gir ungdom tro på landbruk som yrkesvei og lyst til å velge grønn utdanning.

Dere gir oss i Landbruks- og matdepartementet tro på framtiden.

Lykke til med årets kampanje!