Historisk arkiv

Solhjell møtte Brasils miljøvernminister i Rio

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte mandag Brasils miljøminister Izabella Teixeira, for å følge opp klima- og skogsamarbeidet med Brasil og den bilaterale miljødialogen. Med på møtet var også utviklingsminister Heikki Holmås.

- Vi skrøt av Brasil og den fantastiske innsatsen de har lagt ned for å redusere avskogingen i Amazonas de siste årene. Teixeira er svært engasjert i hvordan de skal fortsette å levere gode resultater, sier Solhjell. På møtet tok han også opp endringer i Brasils skoglov.

-Teixeira ga oss grundige svar om skogloven. Vi ble enige om å fortsette dialogen om hvordan vi kan identifisere gode prosjekter i Amazonasfondet, og videreutvikle samarbeidet i regionen. Vi snakket også om forhandlingene her i Rio, og om forvaltning av havområdene", sier Solhjell.

Skog som brennes eller hugges slipper ut store mengder CO2. Framtiden til de enorme regnskogene i Sør Amerika og Sørøst Asia og Norges bidrag til å bevare dem er blant Solhjells prioriterte saker under denne ukas miljøtoppmøte i Rio. Norge lovet i 2008 Brasil inntil 1 milliard dollar fram til 2015, som betaling for redusert avskoging i Amazonas.

-Ved å ta vare på regnskogene yter Brasil verden en tjeneste, i form av blant annet karbonlagring, som verden bør være med på å betale for. Antakelig er den reduserte avskogingen i Brasil verdens største enkeltstående klimatiltak, sier Solhjell.

Pengene fra Norge betales etter at resultatene er levert. Avskogingstallene for 2011 ble klare i juni 2012, og viser den laveste avskogingen noensinne siden systematiske målinger begynte i 1988. Siden 2004 har Brasil redusert avskogingen i Amazonas med over 70 prosent.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte mandag Brasils miljøminister Izabella Teixeira. (Foto: MD)

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell møtte mandag Brasils miljøminister Izabella Teixeira. (Foto: MD)