Historisk arkiv

Tidenes redningsaksjon for laksen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Tidenes største rotenonbehandling for å redde laksen i Vefsna er i gang. - Rotenon er et nødvendig onde, skriver Erik Solheim i dette innlegget som sto på trykk i Helgeland Arbeiderblad 3. september 2011.

Villaksen trues fra mange kanter. Lakselus, rømt oppdrettsfisk og parasitten gyrodactylus salaris er de alvorligste truslene. Nå gjennomfører vi tidenes største rotenonbehandling for å redde laksen i det vernede vassdraget Vefsna fra gyroen.

Elva Vefsna i Nordland ble vernet i 2009 og dette ble av Naturvernforbundet betegnet som en av de virkelig store miljøseirene noen gang her til lands. Vefsna grenser opp mot flere nasjonalparker og naturreservater både i Norge og Sverige, og er dermed del av et stort område med nær uberørt natur.

Vefsna skal fortsatt være uberørt, men ikke ubrukt. I Nordland har elven stått i en særstilling som lakseelv, og som sjøørretelv har den vært blant landets tre beste. Det har bare vært ett vesentlig problem, nemlig parasitten gyrodactylus salaris. Den ble påvist i elva i 1978. Parasitten er ørliten og lever på huden hos laks. Den danner sår som er dødelige, særlig for lakseyngel. Laksestammene i elver som er infisert, blir utryddet etter få år. Samlet i Norge er tapet som følge av parasitten beregnet til opp mot 300 millioner kroner i året.

Vi håper at fredag 19. august kan bli en merkedag for Vefsna. Da startet tidenes største rotenonbehandling i Norge, kanskje også verdens største aksjon mot parasitter for å redde villaks i et vassdrag. Det er en brutal behandling, for så å si all fisk i vassdraget dør i løpet av få timer. Mange så kanskje tv-bildene fra Vefsna da rotenon-giften ble sluppet ut og mange fisk kjempet desperat for livet. Dette er den triste siden av saken. Vi må ta livet av mange flotte laks og ørret for igjen å gjøre elven permanent levelig om noen år.


Jeg var selv til stede i Vefsna dagen før rotenonbehandlingen, og fikk oppleve et stort og profesjonelt apparat som utfører den livsnødvendige behandlingen. Det er imponerende å oppleve den nitide planleggingen som er gjennomført med militær presisjon. Nå ble behandlingen utsatt to døgn på grunn av for mye vann i elva. Men etter det gikk alt etter planen, og årets rotenonbehandling ble avsluttet søndagen etter. Andre fase i behandlingen skjer neste år.


Mye blir gjort for å bevare fiskebestandene i Vefsna og bygge dem raskest mulig opp igjen etter rotenonbehandlingen. Sjøørret er fanget fra elva, testet, desinfisert og flyttet. De opprinnelige laksebestandene er bevart i genbanken i Bjerka i Hemnes kommune. Settefisk og rogn derfra skal settes ut igjen i Vefsna.


Rotenon er et nødvendig onde. En uavhengig undersøkelse konkluderte i 2008 med at rotenon er den eneste kjemiske metoden som kan fjerne parasitten for godt. Alternative kjemiske behandlingsmetoder som surt aluminium har vært brukt i flere vassdrag uten å lykkes. Metoden er imidlertid fortsatt under utvikling, og det pågår i disse dager en behandling med denne metoden i Lærdalselva.


Rotenon er en naturlig plantegift som hindrer oksygenopptaket hos fisk og andre dyr som puster med gjeller. Rotenon er ufarlig for planter, fugl, pattedyr og mennesker. Også fiske- og insektegg overlever behandlingen.

Foreløpig ser det ut til at årets rotenonbehandling i Vefsna har gått bra. Behandlingsopplegget vil fortsette neste år med en ny behandling i elvene og en behandling av de infiserte vannene øverst i Fustavassdraget. Deretter skal vassdragene overvåkes i fem år før de friskmeldes. Vi håper derfor at vi har laksen tilbake i friskmeldte elver i Vefsn-regionen i løpet av seks år, og at vi da kan si at hele Nordland er fri for denne parasitten. Dermed vil vi også ha skapt grunnlag for et yrende liv langs bredden.
Tidligere var laksefisket i disse elvene utgangspunktet for et aktivt friluftsliv og en blomstrende næringsvirksomhet. Vi tar nå elva tilbake, til stor glede og nytte for alle som elsker å fiske og gå tur langs denne en av våre flotteste elver.