Historisk arkiv

Ny plattform for norske næringslivssatsinger i Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske og Ukrainas statsminister Mykola Azarov åpnet fredag 30. november et norsk-ukrainsk næringslivsforum på Telenor Fornebu.

Nærings- og handelsminister Trond Giske og Ukrainas statsminister Mykola Azarov åpnet fredag 30. november et norsk-ukrainsk næringslivsforum på Telenor Fornebu. Ukrainas statsminister er på besøk i Norge for første gang. Over 70 personer deltok på næringslivsforumet, i overkant av 10 av disse representerte selskaper fra Ukraina.

 - Ukraina er helt klart et interessant land for norsk næringsliv og vi håper at den nye frihandelsavtalen mellom Ukraina og EFTA-landene kan bidra til mer variert samhandel og bedre rammevilkår for handel og investeringer i Ukraina. Vi ser allerede en positiv utvikling i samhandelen mellom Norge og Ukraina så langt i år, sier Trond Giske.

Statsråd Giske har også hatt møte med viseøkonomiminister og kommisær for europeisk integrasjon Valerij Pjatnitskij. Under møtet ble blant annet oppfølgingen av EFTA-frihandelsavtalen og potensialet for norsk-ukrainsk næringslivssamarbeid drøftet.

 - Vår utfordring nå er å gjøre frihandelsavtalen kjent for næringslivet. Mange norske bedrifter opplever vanskelige rammevilkår i Ukraina med korrupsjon som en hovedutfordring. Viseminister Pjatnitskij forsikret meg om at ukrainske myndigheter følger nøye med på dette problemet og arbeider for at forpliktelsene under avtalen implementeres i alle ledd, sa Giske.

Sektorer som energi, fisk og sjømat, skipsbygging, IT og reiseliv ble fremhevet under møtet som interessante områder for utvidet samarbeid. Frihandelsavtalen skal stimulere til større bredde i næringslivssamarbeidet og gi små- og mellomstore bedrifter i begge land bedre muligheter til handel og investeringer.

Fakta:

  • Frihandelsavtalen mellom EFTA-statene og Ukraina og avtalen om handel med landbruksvarer mellom Norge og Ukraina trådte i kraft 1. juni 2012. Avtalen legger til rette for økt handel og næringsaktivitet.
  • Samhandelen mellom Norge og Ukraina er begrenset, men potensialet er klart til stede. I 2011 beløp eksporten seg til NOK 1,4 milliarder, noe som tilsvarer en økning på 15,83 pst fra 2010. Sjømat står for over 80 pst av eksporten til Ukraina.
  • Et norsk-ukrainsk handelskammer (Oslo) ble etablert i 2008. Handelskammeret arrangerer nettverksmøter og bringer sammen norsk og ukrainsk næringsliv. I anledning statsminister Azarovs besøk til Norge, tilrettelegger handelskammeret en faglunsj om mulig energisamarbeid mellom Norge og Ukraina. I tillegg arrangeres et bredere anlagt næringslivs­seminar. Statsminister Azarov deltok på begge arrangementene.