Historisk arkiv

50 millioner kroner i lavere gebyrer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Statsbudsjettet 2008

Regjeringen vil redusere gebyrene i Brønnøysundregistrene med 50 millioner kroner i 2008. Dette vil blant annet føre til lavere priser på informasjon fra de ulike registrene. Både bedrifter og privatpersoner vil tjene på endringen.

– Vi vil gjøre det så enkelt og billig som mulig å bruke offentlige tjenester, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Vel halvparten av reduksjonen vil komme i Foretaksregisteret og Enhetsregisteret. Løsøreregisteret er også omfattet av endringene. Foretaksregistret har ansvaret for registrering av alle norske og utenlandske foretak i Norge og Enhetsregisteret samordner opplysninger om næringslivet og offentlige etater. Løsøreregisteret er et tinglysingsregister for rettigheter og pant i løsøre.

Gebyrsatsene ved Brønnøysundregistrene har ikke vært endret siden 2003. De samlede gebyrinntektene har imidlertid gått opp, på grunn av et økende antall gebyrbelagte meldinger, særlig i Løsøreregisteret.

Departementet vil komme tilbake til hvilke gebyrsatser som vil bli endret. De nye satsene vil bli fastsatt ved endring i gebyrforskriften, og vil gjelde fra 1. januar 2008.

Se også St.prp. nr. 1 fra Nærings- og handelsdepartementet kap. 904.