Historisk arkiv

Nederland og Norge: Likestilling og miljøteknologi på dagsorden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

Nærings- og handelsminister Trond Giske deltok i dag på et rundebordsmøte om likestilling sammen med den nederlandske Dronning Beatrix og den norske Kongen og Dronningen. Giske møtte også sin nederlandske kollega til samtaler.

Foto: Kjell Brataas, NHD

Nærings- og handelsminister Trond Giske deltok i dag på et rundebordsmøte om likestilling sammen med den nederlandske Dronning Beatrix og den norske Kongen og Dronningen. Giske møtte også sin nederlandske kollega til samtaler.

Den nederlandske Dronning Beatrix er på offisielt besøk i Norge 1. - 3. juni. I den anledning deltok nærings- og handelsminister Trond Giske på et møte på Oslo Børs om likestilling i arbeidslivet. Statsråden var hovedtaler under møtet og presenterte blant annet strategien for kvinnelig entreprenørskap og den norske ASA-lovgivningen. - Likestilling i arbeidslivet er avgjørende for bærekraftig vekst og velstand, sa Giske.

Nederland er Norges tredje største handelspartner og mange norske selskaper er etablerte i landet. - Det er ikke bare økonomien som binder oss sammen. Forholdet til Nederland er generelt nært og godt. Våre to land har ofte sammenfallende syn og prioriteringer, og vi samarbeider tett i internasjonale organisasjoner. Det er derfor viktig for regjeringen å ivareta og videreutvikle de allerede svært gode forbindelsene mellom Norge og Nederland, sa Giske.

Trond Giske og Maria van der Hoeven. (Foto: Kjell Brataas, NHD)

Giske møtte også sin nederlandske kollega Maria van der Hoeven til politiske samtaler om økonomiske relasjoner, handelspolitikk, finanskrise, innovasjon, miljøteknologi og maritim politikk.

Finanskrisen ble viet en del oppmerksomhet. –WTO forhandlingene går tregt, flere EU-land sliter med gjeldsproblemer, euroen har vært under strekt press. Nå er det viktig å forhindre at finanskrisen leder oss inn i en subsidiekonkurranse. Vi må tenke langsiktig og ikke falle for kortsiktige, proteksjonistiske initiativ, sa Giske.

Nederland er en av Norges viktigste handelspartnere. Samhandelen var i 2009 på 96 milliarder kroner. Den norske eksporten beløp seg til 80 milliarder kroner; 80 prosent av eksporten består av olje og gass. I tillegg er IKT, shipping, fisk og sjømat sentrale i samhandelen. Nederland er Norges 10. største eksportmarked for fisk, og Nederland er vårt fjerde viktigste turistland.


FAKTA
• Nederland er Norges tredje største handelspartner etter Storbritannia og Tyskland
• Norsk eksport til Nederland i 2009: 80 mrd NOK, mens importen var 16 mrd NOK
• Viktigste varer i eksporten: olje og gass, maskiner, nikkel, aluminium, fisk og sjømat
• Norges 10. største eksportmarked for fisk og sjømat, verdi 1,7 milliarder kroner i 2009.
• Over 60 norske bedrifter er etablert i Nederland