Historisk arkiv

Vis større samfunnsansvar i utlandet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Nærings- og handelsdepartementet

- Internasjonalisering åpner for nye forretningsmuligheter, men innebærer også utfordringer blant annet knyttet til samfunnsansvar. Vi forventer at norske selskaper skal være ledende innenfor dette arbeidet , sier Trond Giske.

 - Internasjonalisering åpner for nye forretningsmuligheter, men innebærer også utfordringer blant annet knyttet til samfunnsansvar. Vi forventer at norske selskaper skal være ledende  innenfor dette arbeidet , sier Trond Giske.

 

Trond Giske på eierskapskonferansen. (Øystein Solvang, NHD)

 

Statsråden åpnet 11. juni Nærings- og handelsdepartementets eierskapskonferanse for 2013. Et sentralt tema var skandinaviske selskapers virksomhet i utlandet.

Firedoblet handel

Tyngdepunktet i verdensøkonomien forskyver seg sørover og østover. BRICS-landene – Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika – vil utgjøre en større andel av verdensmarkedet i årene fremover. Disse landene blir stadig viktigere for Norge, og siden år 2000 har samhandelen firedoblet seg.

- Handel og investeringer over landegrenser har flere positive effekter, men det kan være med på å bidra negativt til bærekraftig utvikling. Det avgjørende er selskapenes samfunnsansvar, sier Giske.

Han oppfordrer norsk næringsliv i utlandet til å legge enda sterkere vekt på dette.

- Vi vet at arbeidsvilkår i enkelte land kan være i strid med internasjonale regler. Vi forventer at alle norske bedrifter med internasjonal virksomhet sørger for at deres bedrifter følger regelverket, sier Giske.

Tre oppfordringer

På eierskapskonferansen konkretiserte statsråden forventningene regjeringen har til  alle norske investeringer og eierskap over landegrenser:

  • Respekt grunnleggende menneskerettigheter, herunder barns, kvinners og urfolks rettigheter.
  • Legg ILOs kjernekonvensjoner om organisasjonsfrihet, avskaffelse av tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering, til grunn i all virksomhet.
  • Ha HMS-standarder som ivaretar arbeidstakernes sikkerhet og helse.

- Norske selskaper bør følge opp dette. Det er gode forretningsmessige grunner til å minimere den type risiko det innebærer å bryte reglene også.

Tragedien som rammet tekstilindustrien i Bangladesh i april førte til internasjonal debatt om hvilket ansvar utenlandske selskaper har for arbeidsforhold utenfor egne landegrenser.

- Ulykken i Bangladesh minner oss om at mange arbeidstakere fortsatt jobber under utrygge forhold. Vårt mål er er å bidra til skikkelige arbeidsforhold, sier Giske.

Eierberetning

Trond Giske understreket på eierskapskonferansen at for de statseide selskapene er forventningene høye. Regjeringen forventer at selskap med statlig eierandel er lededende innenfor arbeidet med samfunnsansvar.

På eierskapskonferansen ble Statens Eierberetning for 2012 lagt fram. Formålet med eierberetningen er å gi en oversikt over det statlige eierskapet, hvordan eierskapet forvaltes og utviklingen i selskapene.