Historisk arkiv

Startskuddet for åpningsprosessen av havområdene ved Jan Mayen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Regjeringen besluttet i Helhetlig forvaltningsplan for Norskehavet å igangsette en åpningsprosess for petroleumsvirksomhet ved Jan Mayen, med sikte på tildeling av utvinningstillatelser.

I dag sender Olje- og energidepartementet forslag til program for konsekvensutredningen av disse havområdene på høring.

- Det er 16 år siden sist man igangsatte en åpningsprosess på norsk sokkel. For å kunne opprettholde petroleumsaktiviteten kreves en offensiv satsing. Igangsettelse av åpningsprosesser med tanke på åpning av nytt leteareal og tildeling av utvinningstillatelser, er ett av flere sentrale tiltak som kreves for å nå en slik målsetting. Åpningsprosessen for petroleumsvirksomhet i havområdene ved Jan Mayen er i så måte viktig, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.

Havområdene på norsk side ved Jan Mayen som omfattes av åpningsprosessen favner et areal på ca 100 000 km2, og grenser mot grønlandsk sektor i vest og mot islandsk sektor i sør.

Geologisk sett er området preget av vulkanske bergarter, men i enkelte områder finnes også sedimentære bergarter, og det er disse som gjør området interessant i petroleumssammenheng.

Forslag til program for konsekvensutreding er utarbeidet av Olje- og energidepartementet. I tillegg har andre sentrale departementer, underliggende etater og direktorater vært konsultert underveis innenfor sine relevante fagområder. Fylkesmannen i Nordland har det administrative ansvar for forvaltningen av øya, og har blitt orientert underveis i prosessen.

- I regjeringens nordområdestrategi er det en ambisjon å utvikle ny kunnskap som kan danne grunnlag for økt aktivitet i nord og jeg ønsker å invitere til engasjement og involvering i prosessen, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.