Historisk arkiv

Mer nett nødvendig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Olje- og energidepartementet

Bergens Tidende, 14.10.2010

Innlegg av statssekretær Sigrid Hjørnegård om kraftnettet, i Bergens Tidende 14.10.2010.

Innlegg av statssekretær Sigrid Hjørnegård om kraftnettet, i Bergens Tidende 14.10.2010.

I mandagens kommentar skriver BT at vi produserer mer strøm enn vi trenger her til lands. Det er en sannhet med store modifikasjoner. I sju av de siste 15 årene har Norge importert mer strøm enn vi har eksportert. Hittil i år har Norge hatt en nettoimport på 6,8 TWh strøm. Det betyr at om vi kuttet alle kabler til utlandet ville både prisen vært høyere, og magasinfyllingsgraden lavere enn den er i dag. For Vestlandet som region er bildet differensiert. Du har Bergensregionen som trenger økt importkapasitet på vinteren når det er kaldt, men som trenger økt kapasitet ut om sommeren for å kunne realisere mer fornybar og uregulert småkraft. Det siste gjelder også Sogn- og Fjordane, hvor mange gode og lønnsomme småkraftinvesteringer nå må settes på vent fordi nettkapasiteten ikke er god nok.

I Norge er 99 prosent av all kraftproduksjon vannkraft. Det gir oss en unikt høy og klimavennlig tilgang på fornybar energi. Men nedbør og tilsig kan variere svært mye fra år til år, og dermed varierer også vannkraftproduksjonen. Disse store variasjonene er en utfordring for det norske kraftsystemet. Derfor er det gunstig for Norge så vel som for landene rundt oss at våre kraftnett er sammenkoblet. Slik kan Norge eksportere kraft i typiske våte år og importere tiltrengt energi i tørre år. I tillegg gir det økt sikkerhet for forbrukerne at en kan basere seg på flere forsyningskilder.

Vi er avhengige av at kraftutvekslingen i og utenfor Norden fungerer godt. Det forutsetter at vi har et godt utbygd nett også i Norge. Det handler altså ikke om å bygge linjer for å eksportere kraft ut av landet, men om å sikre nordmenn stabil tilgang på strøm. Jeg ser at noen i debatten mener at vi bør ha færre utvekslingsmuligheter. Det er å snu problemstillingen på hodet. Ved å investere i nettet så reduserer vi sårbarheten i vårt kraftsystem.