Historisk arkiv

Åpning av matruta langs Nasjonal turistveg Sognefjellet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) - tale ved åpning av matruta langs Nasjonal turistveg Sognefjellet, 12. juni 2008.

Kjære alle sammen!

Nasjonale Turistveger er et kjempeløft med ett formål: å styrke Noreg som reisemål, noe som igjen skal medvirke til bosetning og næringsliv i heile landet.

Erfaringene på Sognefjellet har vært et viktig fundament for arbeidet med de andre turiststrekningene og er nesten å regne som en slags storebror for mange av de nyere turistvegene.

Turistvegene viser frem noe av det flotteste av norsk arkitektur plassert i det flotteste av norsk natur. Konseptet kombinerer natur, arkitektur, kunstuttrykk og opplevelser på en måte som har vakt oppsikt langt ut over landets grenser. Jeg har selv kjørt flere av strekningene, og de er virkelig en opplevelse!

Turistvegprosjektet er et godt eksempel på hvordan veger, turisme og næringsvirksomhet i distriktene – tre av Senterpartiets hjertebarn – henger sammen. At mat nå vil inngå sammen med natur og arkitektur som en del av den turistvegopplevelsen er kjempeflott! Når vi i dag åpner den første matruta langs de Nasjonale Turistvegene, er det et strålende eksempel på et styrket samarbeid mellom reiselivet og landbruket i Norge som jeg håper kan utvikles enda mer i årene som kommer.

Reiseliv er et viktig satsingsområde for regjeringen. I 2007 la vi fram reiselivsstrategien vår, der visjonen er ”verdifulle opplevelser” og der satsningen på turistvegene er særlig omtalt. Målet er at turistattraksjonen Nasjonale turistveger skal kunne markedsføres samlet fra 2012, og at en fullført attraksjon skal være på plass innen utgangen av 2015. Det skal være kvalitet i alle ledd. Kjøreturen, rasteplassene, informasjonssystemet, vertskapet, maten, overnattingene, aktivitetene og opplevelsene – alt skal være på topp – og samordnet.

Noe av det første Liv Signe gjorde da hun ble samferdselsminister var å doble bevilgningen til de nasjonale turistvegene fra 50 til 100 millioner kroner. Det nivået har regjeringen holdt, fordi vi ønsker å medvirke til at turistvegene skal kunne stå ferdig til utgangen av 2015.

Det er gledelig å se hvordan turistvegsatsingen har skapt samarbeid, optimisme, utvikling og nyskaping. Turistvegprosjektet er et prosjekt alle involverte har grunn til å være stolte av. Det gir turister fra hele verden og oss sjøl, lyst til å besøke oss. Jeg gleder meg til å følge arbeidet med videre oppgradering av turistvegen her på Sognefjellet – og jeg gleder meg til å se flere matruter komme på plass de neste årene.

Lykke til, alle involverte – og takk for meg!