Historisk arkiv

Innlegg ved E16-seminaret på Kongsvinger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

17. juni 2009

Politisk rådgiver Anne T. Wøien (Sp) - innlegg ved E16-seminaret på Kongsvinger, 17. juni 2009.

Kjære alle sammen!

Regjeringen er svært opptatt av grenseoverskridende transport og internasjonalt samarbeid.

Norge – som de andre nordiske landene – er helt avhengig av handel med andre land. Effektiv grenseoverskridende infrastruktur er viktig for å styrke næringslivets konkurransekraft i en stadig mer globalisert økonomi.

Markedet for norske eksportprodukter – f eks fersk laks, andre fiskeprodukter, aluminiumsprodukter osv – ligger i all hovedsak sørover i Europa, mens vi ligger langt i nord. De lange avstandene gjør at vi trenger en høyeffektiv infrastruktur. Vi må rett og slett kompensere for de avstandsproblemene næringslivet har, gjennom å lage bedre infrastruktur, både innenlands og ikke minst mellom Norge og utlandet. God infrastruktur gjør oss dessuten attraktive som lokaliseringsland. Har man ikke god tilgjengelighet, velges man fort bort når noe nytt skal etableres.

Bakgrunn
I dag er temaet forlenging av E16 mot Gävle i Sverige. Samarbeidet mellom Norge og Sverige om grenseoverskridende infrastruktur har variert de siste tjue årene, og det var en stund ikke noe formalisert samarbeid på området. Dette ønsket vår samferdselsminister og den svenske transportministeren å gjøre noe med, og de tok derfor initiativ til et nærmere samarbeid.

Jernbaneverket og Statens Vegvesen i Noreg, og Banverket og Vägverket i Sverige ble bedt om å kartlegge infrastrukturen. Rapporten deres kom 15. februar i fjor, og avdekket blant annet et behov for å se nærmere på muligheten for en felles norsk-svensk Europavegløsning på tvers av Norge og Sveige – fra Bergen til Gävle på østkysten av Sverige. Vi satte derfor i gang en felles prosess på dette, der Vägverket og Statens Vegvesen ble bedt om å utrede en ny E16 fra Oslo/Hønefoss, via riksgrensen og over Torsby til Gävle. Resultatet fra denne utredningen kom 1. September og har dannet grunnlag for det som står i NTP på dette området.

Vi er opptatt av å utvikle effektive transportruter mellom Norge og utlandet som avlaster Oslo-området. Utvidelse av E16 med en arm mot Gävle vil bidra til en forkorting av vegen mot deler av Sverige.

E16 går bare til Oslo per i dag, og det har ikke vært gitt hvor den videre ruta skal gå. Vi lot Vegdirektoratet vurdere flere ulike ruteføringer. Et hovedalternativ var forlenging av E16 fra Sandvika gjennom Oslo. Et annet gikk fra Hønefoss via Gardermoen (Rv35 og Rv 174/rv 2) mot Kongsvinger – og her ble det stilt som forutsetning at man skulle beholde armen fra Hønefoss mot Sandvika.

I tillegg til disse to forslagene vurderte VD to andre ruteføringer vurdert. Det ene tar av fra E16 fra Bjørgo nord for Bagn. Herunder var det igjen to underalternativer: et langs E6 på østsiden av Mjøsa, og et på vestsida av Mjøsa og langs Rv 33 ned til Minnesund.

Statens vegvesen anbefaler ruteføring via Gardermoen, fordi dette gir god betjening av Osloregionen, hovedflyplassen på Gardermoen og trafikk fra Bergen og Vestlandet. Samtidig er ruta kortere og raskere mellom Hønefoss og Kongsvinger, enn å kjøre via Sandvika og Oslo. Dagens E16 mellom Hønefoss og Sandvika foreslås klassifisert som en arm av E16 mot Oslo. En beholder da sammenhengende europavegforbindelse mellom Oslo og Bergen. Mellom Gardermoen og rv2 Nybakk i Ullensaker anbefales ruteføring langs E6 og rv2 i stedet for rv 174.

Prosess
Vi er positive til anbefalingen fra VD. Med en enhetlig vegnummerering vil forbindelsen mot Norra Svealand og Nord-Sverige framstå tydeligere som et naturlig rutevalg og alternativ til E18 og rv 50 via Ôrebro i Sverige. Departementet er positive til å tydeliggjøre vegforbindelsen gjennom en forlengelse av E16 til riksgrensen, men da som en arm av E16 som fortsatt vil ha sin hovedstrekning mellom Sandvika og Bergen.

Den aktuelle strekningen er riksveg i dag, enten som en del av dagens stamvegnett, eller øvrig riksvegnett. Det øvrige riksvegnettet er i forbindelse med forvaltningsreformen i det vesentligste forutsatt overført til fylkene. Den delen av strekningen som i dag ligger på det øvrige rikgsvegnettet (rv 200 Kongsvinger – Torsby) er av Samferdselsdepartementet foreslått beholdt som riksveg også etter forvaltningsreformen trer i kraft fra 1. januar. [Vedtatt av Stortinget i dag!]

Saken vil nå bli sendt på høring til berørte kommuner og fylker før det blir tatt endelig stilling til saken. Dersom høringen i all hovedsak er positiv vil Samferdselsdepartementet i samarbeid med Næringsdepartementet i Sverige utforme en felles søknad med tanke på innføring av en gjennomgående Europavegnummerering.

Oppsummeringen vil danne grunnlag for departementets videre vurdering og for en felles søknad fra Norge og Sverige om Europaveg. Vi mener at et felles vegnummer vil være viktig for økt trafikk – og for turistnæringen og næringslivet langs dagens E16 og i tilstøtende regioner.

E16 generelt
Jeg vil gjerne si noe generelt om den eksisterende E16.

E16 er en hovedutfartsåre øst-vest og utgangspunkt for hele tre av fjellovergangene mellom Øst- og Vestlandet. E16 er hovedruta fra Osloregionen mot Ringerike, Valdres og Hallingdal – og er viktig for godstransport og næringsliv både i regionen og resten av Sør-Norge. Og for turismen i blant annet Valdres og Hallingdal er det helt avgjørende med en velfungerende E16. I dag er E16 likevel en av de dårligste stamvegene våre. Her er mange kilometer med mindre enn 7 meter vegbredde, og E16 har sin del av 1200 kilometer stamveg uten gul midtstripe her til lands. Deler av vegen har en standard som rett og slett ikke tilfredsstiller kravene til stamvegnettet vårt. Dette byr på utfordringer, ikke minst for næringslivet med sin tungtransport.

Dette gjør vi noe med! I fjor åpnet nye Borlaug-Voldum lenger vest på E16, i Sogn og Fjordane. Nylig åpnet Wøyen-Bjørum. I Nasjonal transportplan og i Oslopakke 3 er det foreslått oppstart av E16 Sandvika-Wøyen i perioden 2010-13 og E16 Bjørum – Skaret forbi Sollihøgda i perioden 2014-19. 

E16 har en stor fordel sammenlignet med de andre fjellovergangene ved at den har en oppetid  de alternative rutene ikke kan måle seg med. Derfor satser vi nå stort for å gjøre E16 til helårsvei ved å utbedre av E16 over Filefjell. Dette blir også et av de prosjektene som nå får egne poster på budsjettet – for å sikre mer sammenhengende og effektiv utbygging.  Det gjør at når folk skal over fjellet – enten det nå er fritidsreise eller arbeidsreise det er snakk om – kan de reise langt tryggere, raskere og bedre. Nasjonal transportplan er rett og slett starten på en ny tid for E16!