Historisk arkiv

Tale ved åpning av utleggsbrua over Tora

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

22. juni 2009

Politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp) - tale ved åpning av utleggsbrua over Tora, 22. juni 2009.

Tusen takk for invitasjonen til å komme hit for å stå for den høytidelige åpningen av den nye utleggsbrua over Tora.

Det er fantastisk moro å få feire St. Hans i slike omgivelser. Jeg har sett programmet og vet at vi har masse flott å glede oss til, både av historie, musikk, dans, spel, mat og drikk. Finere går det vel ikke an å ha det en St. Hanskveld!

Samferdsel har vi hatt i landet vårt til alle tider. At til og med navnet på landet vårt – Nor-vegen – handler om transport, sier sitt. Men spennet er stort fra utleggsbruer til firefelts motorveger. Vi trenger definitivt begge deler. Kulturminner som dette er en viktig del av fortida som vi trenger å ta med oss inn i framtida. Det er kulturminnene som sier noe om hvordan folk har levd og om hvem vi er.
 
Det er svært gledelig at brua her nå kommer opp igjen som stoppunkt på Nasjonalparkruta, og som en del av opplevelsesopplegget for Reinheimen nasjonalpark. Turisme og reiseliv er den 3. største eksportnæringa her i landet, og en svært viktig arbeidsplass i distriktene – ikke minst for kvinner. Regjeringa satser derfor tungt på reiseliv, og har blant annet lansert en egen reiselivsstrategi. Noe av det vi er mest stolte av er satsningen på nasjonale turistveier – der noe av det flotteste vi har av natur kombineres med noe av det flotteste vi har av arkitektur. Fra 2016 skal alle turistvegene stå klare og kunne markedsføres samlet. Jeg vet at dere har flere flotte turistveger i nærheten. Både Gamle Strynefjellsveg og rv 51 over Valdresflya inngår som dere sikkert vet i turistvegopplegget vårt.

Når det er sagt, er nasjonalparkene kanskje det aller mest unike vi har. Når Billingen er stoppunkt på Nasjonalparkruta er det også automatisk lagt til rette for god markedsføring av området. Det er flott at SVV nå skal reparere vegen ned til brua i vestre ende – som ble ødelagt på syttitalet. Så vidt jeg skjønner skal arbeidet gjøres ferdig senere i sommer.

Inkludert brua på dagens rv 15 er det faktisk tre generasjoner med bruer på dette stedet. Det står nemlig ei bru nedenfor utleggerbrua her som tilhører Statens vegvesen og som ble brukt før helårsvegen ble tatt i bruk. I forslaget til handlingsprogram for Nasjonal transportplan er det satt av 1 mill kr til rehabilitering av denne brua i perioden 2010-2013.
 
I Nasjonal transportplan er det også satt av midler til mindre utbedringer, gang- og sykkelveger og trafikksikringstiltak på rv 15 Otta-Måløy. I forslaget til handlingsprogram for perioden 2010-2013 er det planlagt utbygging av gang- og sykkelveger på strekningen Furuly - Dønnfoss og ved Lalm. Det er også avsatt midler til kryss- og kurveutbedringer i området Dønnfoss - Billingen og til andre trafikksikkerhetstiltak på rv 15, til utviding av Strynefjellstunnelen og rassikring i Grasdalen. Rassikringen av rv 63 Geirangervegen blir også fullført i perioden. Så det er mye bra på gang!

Jeg skal ikke prate så veldig mye mer, men vil gi all mulig ros til alle involverte, ikke minst til alle entusiaster og ildsjeler i Billingen seterlag, som sammen med Skjåk kommune, har fått restaurert utleggbrua over Tora elv.  Jeg ser jo også at Stokk og Stein har gjort en flott jobb med å få realisert prosjektet, og at jeg vet at både setereierene, allmenningen og kommunen og mange flere har lagt ned store ressurser. Dette har vært en kjempedugnad og et fantastisk spleiselag.

Einar Skjæraasen har et vakkert dikt som heter Gammelvegen, som jeg synes sier noe vakkert både om gamle veger og bruer og viktige kulturminne. Siste verset lyder slik:

No kryp det skugge. No gror det glømsel.
De gamle farmenn er ingen stan.
Men lyer du inn i sommarnatta,
da syng det lell frå e måltrostgran.
Og har du enno e lita kvilstønn,
da ska du djupt frå det glømte kjenne:
Den gamle vegen er som en tanke
du aldri riktig får tenkt te ende.

Takk for meg, gratulerer med dagen og god feiring videre!