Historisk arkiv

Trygg Trafikks ambassadørordning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

6. mai 2009

Politisk rådgiver Anne Tingelstad Wøien (Sp): Tale ved Trygg Trafikks ambassadørordnings samling, 6. mai 2009.

Kjære ambassadører og andre samarbeidspartnere i trafikksikkerhetsarbeidet!

Tusen takk for invitasjonen. Både som politiker som jobber med trafikksikkerhet, som mor og som tidligere lærer synes det er flott å se at så mange skoler og lærere har meldt sin interesse for å delta i Trygg Trafikks ambassadørordning. Dette er et flott initiativ jeg har stor tro på.

Trafikksikkerhet i regjeringens transportpolitikk:
Jeg skal starte med å si litt om regjeringens arbeid med trafikksikkerhet. Trafikksikkerhet er et stort samfunnsproblem, og ulykkene rammer hardt – både de som blir direkte involvert og de pårørende. Dessuten påfører ulykkene samfunnet store samfunnsøkonomiske kostnader. Regjeringen jobber derfor for å forebygge og tilrettelegge slik at ulykker kan unngås, og at skaden blir minst mulig når uhellet først er ute. 

Trafikksikkerhet er en svært sentral del av regjeringens transportpolitikk. Vi styrer etter en nullvisjon om at det ikke skal være drepte og livsvarige skadde i trafikken. Vi har fokus både på trafikant, kjøretøy og infrastruktur og mener at det må jobbes langsiktig og på alle tre fronter om man skal få ned tallet på ulykker.

Nullvisjonen bygger på en ansvarsdeling mellom myndighetene og trafikantene. Det betyr at trafikantene selv har ansvar for å være forsiktige og holde trafikkreglene, og at vi som myndigheter har ansvar for at transportsystemet er tryggest mulig slik at menneskelige feil får minst mulig konsekvenser. Av og til får jeg spørsmål om det ikke er meningsløst å snakke om nullvisjonen når vi er så langt unna å nå den. Nei, sier jeg, det er det ikke. Jeg er overbevist om at nullvisjonen har ført til et bedre fokus på de aller viktigste oppgavene vi står overfor, nemlig å forebygge de alvorligste ulykkene, de om fører til varige skader på liv og helse.

Det er viktig å huske på at Norge tross alt har kommet langt på trafikksikkerhetsområdet, og at antall drepte i trafikken har gått ned circa 35 prosent de siste 20 årene – til tross for at trafikken har økt med circa 45 prosent. Men selv om tallet på drepte og skadde er kraftig redusert de siste tiårene, mister ca 250 mennesker livet på norske veger hvert år. Noen mister mødre, fedre, døtre, sønner, kjærester, venner. I tillegg blir om lag 1 000 mennesker hardt skadet i trafikkulykker. De tallene må ned, og det jobber vi for hver eneste dag.

En ting som særlig plager oss er at ungdom mellom 15 og 24 år er kraftig overrepresentert i ulykkesstatistikken, både med tanke på hvor ofte de innblandet i ulykker og hvor alvorlige ulykkene blir.

Nasjonal transportplan 2010-2019
Regjeringen vil at den langsiktige trenden med nedgang i tallet på drepte og skadde skal holde fram og bli forsterket. Mye er gjort riktig de siste tiårene, det er derfor ulykkestallene har gått nedover. For å komme nærmere nullvisjonen nå, må vi derfor tenke nytt. Det betyr at vi må være enda mer aktive og vi må være villige til å prøve ut nye tiltak og metoder. Nettopp ambassadørordningen er et flott eksempel på dette.

For ikke så lenge siden la regjeringen fram Nasjonal transportplan for perioden 2010-2019. Her står trafikksikkerhet helt sentralt, og vi har lagt opp til et krafttak mot trafikkulykker – med tiltak på en rekke områder – rettet mot både trafikant, veg og kjøretøy.

Trafikant og trafikkopplæring:
Undersøkelser gjør at vi vet at trafikantenes oppførsel er helt avgjørende for sikkerheten på vegen. God opplæring og holdningsdannende arbeid er viktig for at folk skal oppføre seg slik vi ønsker. MEN: det er vanskelig å måle effekten av trafikkopplæring i forhold til andre faktorer i trafikksikkerhetsarbeidet. Vi vet likevel opplæring og utdannelse virker utrolig sterkt på mange andre samfunnsområder, og det er derfor all grunn til å tro at riktig trafikkopplæring påvirker ulykkesstatistikken.

Derfor vil vi at trafikkopplæringen skal være en livslang læringsprosess – som må starte så tidlig som mulig. Holdninger og respekt for andre i trafikken er noe som må bygges tidlig – helt fra ungene er små.  I tiden fremover vil samferdselsmyndighetene og utdanningsmyndighetene i større grad enn tidligere jobbe sammen for å styrke trafikkopplæringen.

Trygg Trafikks ambassadørordning:
Trygg Trafikk er en svært viktig samarbeidspartner for oss, og fungerer både som nasjonalt kompetansesenter, pådriver og bindeledd i trafikksikkerhetsarbeidet. Trygg trafikk er også en viktig ressurs for alle i skolen skoleverket – blant annet fordi Trygg trafikk tilbyr materiell og kurs, i tillegg til nettsider med nyttige tips for trafikkopplæring for ulike alderstrinn.

Vi har stor tro på det initiativet Trygg Trafikk har tatt med å etablere en ordning med ambassadører for trafikksikkerhet i grunnskolen. Gjennom Kunnskapsløftet er det satt klare mål for hva elevene skal kunne om trafikk etter 4., 7. og 10. trinn. Et sterkt engasjement fra lærere er helt avgjørende for at trafikkopplæringen i skolen skal bli bedre og i tråd med de nasjonale føringene i læreplanen for grunnskolen.

Trafikkopplæring er både kunnskaper, ferdigheter og holdninger. For å oppnå dette er det som nevnt viktig at trafikkopplæringen starter tidlig, men også at skolen tilrettelegger for kontinuitet og progresjon i trafikkopplæringen. Trafikksikkerhet og trafikkforståelse er noe det må jobbes med hele tiden. Skolen har ansvar for elevenes sikkerhet både i skolens nærmiljø og når elevene drar på skoletur som fotgjenger, syklist eller som passasjer i bil eller buss – og trafikkopplæring er en viktig del av dette ansvaret. Jeg er også opptatt av at vi må huske at vi voksne, enten vi er foreldre eller lærere, er viktig rollemodeller for barn og unge.

Jeg håper at dere gjennom denne samlingen har latt dere inspirere, og at dere har fått utvekslet tanker og ideer om trafikkopplæring i skolen som dere kan ha nytte av i det viktige arbeidet dere skal gjøre fremover.

Gjennom ambassadørordningen skal dere som ambassadørene fremme trafikksikkerhetsarbeid på egen skole, og være en pådriver og ressurs i trafikkopplæringen for de andre lærerne. Forhåpentligvis vil også andre lærere og skoler la seg bli inspirert av dette slik at ordningen kan ha ringvirkninger for flere.

Vi er spent på å høre om deres og Trygg Trafikks erfaringer gjennom skoleåret 2009-2010 og kommer til å følge prosjektet tett.

Lykke til!