Historisk arkiv

Ferdigstillelse av Oslo bussterminal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) - tale i anledning ferdigstillelse av Oslo bussterminal, 1. juni 2010.

Bussene lengter hjem
Her står de på rad ved holdeplassen og lengter hjem

Slik åpner Rolf Jacobsen sitt dikt om bussene

Nå tror jeg helst at bussene lengter ut på veiene, men om de iblant lengter hjem, er ikke det så rart – når vi ser hvor attraktiv terminal de har fått!

Godt folk: Jeg skal hilse fra ministeren og gratulere med dagen! Hun måtte på kort varsel stille på honnørbryggen for å ønske Dronning Beatrix av Nederland velkommen til landet.

Først: Gratulerer med dagen til alle dere som har brukt arbeidsdagene på å realisere dette prosjektet. Dere har all grunn til å være fornøyde med resultatet

Så må jeg gratulere selskapet, Akershus Fylkeskommune og Oslo kommune med en ny terminal dere kan være stolte av.

Og til slutt må jeg selvfølgelig gratulere de 25 000 daglige busspassasjerene.

Oslo og Akershus er avhengige av at dere – og forhåpentligvis etter hvert enda flere – fortsetter å ta bussen. Forhåpentligvis vil enda flere ta bussen. Erfaringsmessig må det nesten 8000 personbiler til for å erstatte denne busstrafikken. Det har vi ikke plass til – og ikke er det miljøvennlig heller.

Mye er sagt om denne terminalen opp gjennom årene. Det som slår meg i dag er hvor framtidsrettet den var når den ble bygget.

Og 21 år etter åpningen er Oslo bussterminal fremdeles en av Nord- Europas mest moderne og største terminaler. Den ble planlagt for noen hundre busser, men håndterer nå daglig over tusen busser!

I en travel hverdag er det svært enkelt å sette seg i en bil for å komme fra A til B. Skal kollektivtrafikken vinne markedsandeler må den være attraktiv. Da er frekvens, pris, tilgjenglighet viktig, men også attraktive fasiliteter.

Oslo er faktisk en av byene i Norge der kollektivandelen har vokst på bekostning av biltrafikken. Det er imponerende og vitner om bevisste valg.

For tiden foregår det en betydelig satsing på tog i dette området. Mange milliarder skal investeres.

I dag markerer vi åpningen av en mer attraktiv bussterminal, som gjør det mer attraktivt å ta bussen, ikke bare i Oslo og Akershus, men i en stor del av landet.

Dette lover godt for alle som ønsker en ytterligere vekst i kollektivandelen. Og det lover godt for miljøet og framkommeligheten i Oslo og Akershus!

Nok en gang. Gratulere med dagen til dere alle.
Og lykke til med den nye terminalen