Historisk arkiv

Snuoperasjonen er i gang

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Trønder-Avisa 30.08.2010

Avisinnlegg av statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) i Trønder-Avisa 30. august 2010.

Robert Eriksson (FrP) skriver om norske veger i Trønderavisa 25. august. Det mest oppsiktsvekkende er at Eriksson indirekte sier at han ikke ønsker samferdselsinvesteringer i Nord-Trøndelag.

Det blir nemlig neppe mye ny veg i Trøndelagsfylkene om vi skal gjøre som Eriksson foreslår, å la Statens vegvesen fordele vegmidlene (etter svensk modell) i stedet for dagens sterke politiske prioritering. Etter rene samfunnsøkonomiske formler lønner det seg ikke å bygge veg i distriktene. Når vi likevel gjør det, er dette et bevisst valg fra regjeringens side fordi vi ønsker at folk skal kunne bo, arbeide og leve gode liv i hele landet.

Jeg er enig med Eriksson i at standarden på norske veger mange steder er for dårlig. Derfor er vi nå i gang med en snuoperasjon. I motsetning til hva Frp gjør når de virkelig har mulighet, har denne regjeringen prioritert samferdsel. Vi har nå doblet investeringene til veg og nærmer oss enn tredobling på jernbane. Vi bygger i hele landet. I Nord-Trøndelag ser vi nå en opprusting av Meråkerbanen og Trønderbanen (Gevingåsen). På vegsida er E6 oppgradert – særlig gjennom Stjørdal og gjennom Steinkjer. Det er også gjennomført en lang rekke mindre tiltak, som bygging av midtdelere.

Det er mye som må bli bedre på norske veger. Bevilgningene skal oppover. Likevel er det feil når Eriksson mener Norge er verst i klassen. International Transport forum har sammenlignet pengebruken i en rekke europeiske land. Konklusjonen i deres statistikker er klar: Norge er det landet i Norden som bruker mest til utbygging og vedlikehold av veg. Ser vi på utgifter per innbygger, er bildet enda tydeligere: Norge er på topp, med klar margin til Sverige. Forskjellen er at vi bygger i hele landet, og at vi kom senere i gang.

Det kan virke som om Robert Eriksson er mot at lokale politikere skal kunne påvirke vegbyggingen her i landet. Der er vi helt uenige. Jeg mener at det er svært viktig at de som skal leve med en veg i lang, lang tid framover blir hørt når vegen skal bygges, og at de får komme med innspill på hva som trengs mest. Jeg har selv mye kontakt med Trøndelagspolitikere. Min erfaring er at vi i de fleste tilfeller klarer å komme frem til gode løsninger.   

I inneværende Nasjonal transportplan ligger det inne mange prosjekter både på veg og bane, ikke minst når det gjelder E6. Samtidig er arbeidet med ny Nasjonal transportplan godt i gang. Politikere i hele landet er invitert til å komme med innspill, og Robert Eriksson er selvsagt velkommen til å bidra i denne diskusjonen.