Historisk arkiv

Åpning E39 Astad-Høgset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Samferdselsdepartementet

Statssekretær Geir Pollestads tale ved åpning av E39 Astad-Høgset, Astad, 3. juni 2013.

Kjære alle sammen! Gratulerer med dagen!

• Nær 10 km splitter ny E39 står ferdig i dag. Det er det all grunn til å feire!

• I dag kan enda en dårlig norsk veg skrives inn i historien. Eller mer riktig – enda en veg får en annen og bedre plass i historien. For gamlevegen blir nå til fylkesvei og tilrettlagt for sykkel og gange. Det er bra for miljøet langs Gjemnestranda, for de som bor langs vegen og for syklister og fotgjengere!

• For bilistene betyr dette helt andre kjøreforhold: Den nye biten av E39 har en moderne standard, er avkjørselfri og har en fartsgrense på 90 km/t der gamlevegen hadde 60 km/t. I tillegg er den nye vegen 1,4 km kortere enn den gamle!

• Vi kan trygt si at ferdigstillingen av E39 Astad-Høgset bidrar til det overordnede målet i Nasjonal transportplan – å få på plass et transportsystem som er enklere, raskere og sikrere!

• Et annet viktig mål i den nye Nasjonale transportplanen som ble lagt fram tidligere i vår, er å redusere tiden det tar å planlegge og gjennomføre store samferdselsprosjekter.

• E39 Astad-Høgset er et eksempel på at det kan gå fort å gjennomføre et prosjekt.

• Astad-Høgset består av to delprosjekt:
- Knutset-Høgset (4,6 km ny veg inkludert Høgsettunnelen på 705 meter) var en del av StorKrifast. Denne strekningen er i sin helhet finansiert av Krifast-bommen.
- Forlenging av den nye vegen mellom Astad-Knutset ble utløst av et krav om gang- og sykkelveg langs eksisterende E39. Dette vurderte Vegvesenet tidlig som en kostbar og dårlig løsning og ideen om en å forlenge prosjektet Knutset-Høgset ble lansert. 
- Det ble raskt en samlet oppslutning om denne løsningen og melding av oppstart på reguleringsplan ble sendt i februar 2009. Fire år etter står veien ferdig – det er nettopp slik vi vil ha det! Mer enn en halvering av gjennomsnittlig planleggingstid for store samferdselsprosjekter.

• Vegen vi feirer i dag er i stor grad finansiert av bilistene. Og allikevel er det jeg – på vegne av regjeringen – som får æren av å klippe snoren! Det er forståelig om noen blir en smule provosert…

• Bompenger er upopulært, men dårlige veger og forbindelser er enda mer upopulært. Folk og næringsliv er utålmodige etter å få fram sine prosjekt. Uansett hvor mye man bevilger til veg over offentlig budsjetter, vil det gå raskere å få på plass ny veg om man i tillegg benytter bompenger.

•  Det beste med bompengefinansiering er imidlertid at den er midlertidig. Når vegen som skal finansieres er betalt, tas bommene ned. Dere så det skje med Krifast-bommen 1. desember i fjor. Dere vil se det skje igjen om ikke altfor lenge. Men tunnelen, bruene og vegene består!

• Så noen takkeord til slutt: Det er mange som har stått på og arbeidet for å få på plass den nye vegen. Statens vegvesen, entreprenørene og ikke minst en stor gjeng tøffe arbeidsfolk. Takk også til prosjektleder Per Bjørn Gjelsten som har ført nok et vellykket prosjekt trygt i havn.

• Vi er imponert og takknemlig! Gratulerer med dagen alle sammen!

 

Foto: SD