Historisk arkiv

Statsministeren åpnet riksregalieutstillingen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

– Riksregaliene er viktige nasjonale symboler som lenge har vært vanskelig tilgjengelig for folk flest. Nasjonen har nå fått en ny og viktig attraksjon, sa statsministeren ved åpningen av utstillingen i Trondheim.

Kroningsjubileet 2006:

Statsministeren åpnet Riksregalieutstillingen

– Riksregaliene er viktige nasjonale symboler som lenge har vært vanskelig tilgjengelig for folk flest. Nasjonen har nå fått en ny og viktig attraksjon, sa statsminister Jens Stoltenberg ved åpningen av utstillingen i Trondheim. Norge har for første gang har fått en permanent visning av riksregalier og kroningsutstyr.

Riksregaliene. Foto: Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider

Utstillingen åpnes i anledning 100-års jubileet for kroningen av kong Haakon 7. og dronning Maud. Kroningen skjedde 22. juni 1906 og er den siste som har funnet sted i Norge og i Skandinavia for øvrig. Senere har kong Olav 5., kong Harald 5. og dronning Sonja ført tradisjonen videre ved å la seg signe i Nidarosdomen.

Den permanente Riksregalieutstillingen – eller ”Norges kroningsmuseum” er etablert i Erkebispegården i Trondheim. Regalienes historiske vandring begynte i Erkebispegården og har gått vi via Norges Banks hvelv i Oslo, i dypeste hemmelighet i Norges Banks hvelv i Trondheim under krigen og så til Nidarosdomens hvelv og til Erkebispegården. - Nå er reisen endelig over, sa statsministeren ved åpningen av utstillingen.

I forbindelse med kroningsjubileet holder regjeringen lunsj i Erkebispegården. Statsministeren deltok også på høymesse i Nidarosdomen, ved åpningen av nytt besøkssenter på Vestfrontplassen og deltar på Slottets middag i Stiftgården på kvelden.

Nytt besøkssenter
Kultur- og kirkeminister Trond Giske åpnet i dag det nye besøkssenteret på Vestfrontplassen ved Nidaros domkirke. Nidarosdomen har rundt 400.000 besøkende hvert år, og det nye servicebygget huser alle nødvendige fasiliteter i tillegg til en utstilling som viser restaureringshistorien fra 1869. Bygget ligger nært inntil Nidarosdomen. Det er lagt stor vekt på at nybygget skal vise en ærbødighet i forhold et av Norges største severdigheter, men at det samtidig skal uttrykke samtidens form. Bygget er utført i lette stålkonstruksjoner, med store glassfasader, mens to tette kjerner i pusset mur holder bygningen på plass.

Les statsminister Jens Stoltenbergs tale