Nyhet, 22.01.2013

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Status: Arkivert

- Fortsatt en viktig jobb å gjøre

Statsminister Jens Stoltenberg tar i dag i mot Bill Gates til møter om internasjonal helse i Oslo. – Innsatsen for mødre- og barnehelse har gitt konkrete og imponerende resultater. Men vi har enda ikke nådd våre mål, sier Stoltenberg.

De siste ti årene er millioner av menneskeliv reddet, ikke minst takket være vaksiner. Norge og Bill Gates har gjennom vaksinealliansen GAVI hatt et unikt samarbeid det siste tiåret for å øke tilgangen på vaksiner i fattige land.

Tirsdag møtes Stoltenberg og Gates på en konferanse på Astrup Fearnley museet i Oslo. Formålet er å peke ut veien for arbeidet videre med å redusere barne- og mødredødeligheten i fattige land.

- Vi har fortsatt en viktig jobb å gjøre. Nå må vi bruke erfaringene vi har for å finne ut hva som virker og hva som ikke gjør det. Vi må få mest mulig ut av hver dollar som blir brukt på viktige helsetiltak. Og vi må sørge for at innsatsen ikke reduseres, sier Stoltenberg.

Mens den globale innsatsen på barne- og mødre helse ble gradvis økt fra 1997 til omkring 26 milliarder dollar i 2010, så vi en reduksjon på 3 prosent i 2011. Dette mener Stoltenberg er bekymringsfullt.

- Land med raskt voksende økonomier må bidra mer selv. Vi trenger også flere privat-offentlige samarbeid, slik GAVI er et godt eksempel på, sier Stoltenberg.