Historisk arkiv

Økt innsats mot kjernefysisk terrorisme

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Norge vil ratifisere konvensjonen om kjernefysisk terrorisme, kunngjorde statsminister Jens Stoltenberg under toppmøtet om atomsikkerhet i Seoul i Sør-Korea.

Regjeringen vi i løpet av året foreslå endringer i straffeloven som sikrer at Norge oppfyller alle krav i konvensjonen.

Konvensjonen betyr et forsterket internasjonalt samarbeid mellom politi og rettsvesen om å forhindre, etterforsøke og straffeforfølge besittelse og bruk av kjernefysisk materiale. Målet er å hindre at terroristgrupper får tilgang til kjernefysiske våpen og materiale.

- Kjernefysisk terrorisme er en av de største truslene i vår tid. Terrorister kjenner ingen grenser, og kan gjøre ubotelige skader bare  med små mengder kjernefysisk materiale. Verden må gå sammen for å møte denne utfordringen. Vi må hindre at slikt materiale havner på feil hender, sier Stoltenberg.

Toppmøtet om atomsikkerhet i Seoul, samlet stats- og regjeringsskjefer fra til sammen 53 land samt FN, det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Interpol og EU.

I sitt innlegg trakk statsminister Jens Stoltenberg fram Norges vellykkede samarbeid med Russland om kjernefysisk trygghet og sikkerhet gjennom 20 år.

- Vi har fjernet og sikret radioaktivt avfall og kjernefysisk materiale i Nordvest-Russland i stort omfang. Det har gitt større sikkerhet og økt trygghet for mennesker i begge land.

I sitt innlegg annonserte statsministeren også et tilleggsbidrag fra Norge til IAEAs arbeid for atomsikkerhet i utviklingsland.

- Bruken av atomkraft ventes å øke i årene som kommer. Det er viktig at det skjer på en trygg og sikker måte.