Historisk arkiv

Statsminister Jens Stoltenberg

Framme på Soria Moria

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Statsministerens kontor

Kronikk i Dagens Næringsliv

Soria Moria-erklæringen har vært vår visjon for en ny samfunnsretning. Jeg er glad for å kunne fastslå at flertallsregjeringen i betydelig grad har nådd målene vi satte oss, skriver statsminister Jens Stoltenberg i denne kronikken i Dagens Næringsliv.

For fire år siden gikk Arbeiderpartiet, SV og Sp til valg på å gi landet en flertallsregjering og en ny samfunnsretning med vekt på mer rettferdighet og fellesskap.

Vi vant valget, fikk mandat fra velgerne til å legge om den politiske kursen og på Soria Moria utarbeidet vi vårt arbeidsprogram med målsettinger for fireårsperioden. Soria Moria-erklæringen har vært vår visjon for en ny samfunnsretning.

Jeg er glad for å kunne fastslå at flertallsregjeringen i betydelig grad har nådd målene vi satte oss. På noen områder er vi kommet lengre enn målsettingene, for eksempel i bevilgningene til vei og jernbane. På noen punkter er vi ikke kommet helt i mål, for eksempel utvidelse av foreldrepermisjonen.  På noen områder som for eksempel bistand, har vi gjort akkurat det vi satte oss fore. Dette er nøyaktig gjort rede for i det 419-siders politiske regnskapet regjeringen la fram på torsdag.

Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen. Foto: Statsministerens kontor
Liv Signe Navarsete, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen presenterte denne uken status etter snart fire års samarbeid. Foto: Statsministerens kontor. Se flere bilder på Flickr.


I det store og det hele er visjonen fra Soria Moria blitt til praktisk politikk. Norge er et annet og bedre land i 2009 enn vi ville ha vært hvis Høyre og Fremskrittspartiet hadde fortsatt med skattekutt og privatisering.

Flertallsregjeringen har for det første dreid den økonomiske politikken fra skattekutt til velferdssatsing. De store pengene har blitt brukt på de store oppgavene. Som følge av at vi stoppet skattekuttene har vi i perioden kunnet bruke 50 milliarder kroner mer på fellesoppgaver som eldreomsorg, veier og skoler.

Det betyr blant annet oppussing av skoler, vann i bassenger og asfalt på veiene.

Kommunene har fått omlag 32 milliarder kroner mer til velferd. I løpet av tre år har vi fått opp mot 35 000 flere pleiere, lærere og andre kommunalt ansatte. Det er altså like mange nye velferdsprodusenter i kommunene som det er innbyggere i Porsgrunn.

Videre er politikken dreid ved at fokuset er skiftet fra privatisering og kommersialisering, til styrking av våre offentlige fellesskapstjenenester innen undervisning og omsorg. Særlig viktig var det å sette en stopper for undergraving av fellesskolen gjennom å stoppe frislippet av privatskoler.

For det tredje har vi ført en aktiv politikk for arbeid og for å holde orden i norsk økonomi. Sysselsettingen hadde økt med om lag 250 000 personer og arbeidsledigheten var nær halvert da den internasjonale finanskrisen nådde Norge i høst. Vi har reversert den forrige regjeringens forverringer av arbeidstakernes rettigheter. Gjennom pensjonsreformen har vi lagt et godt grunnlag for en bærekraftig økonomisk utvikling også på lengre sikt.

Kampen for å dempe den internasjonale krisens virkninger på Norge har vært flertallsregjeringens viktigste utfordring i fireårsperioden. Selv om Norge er blant de landene i verden med den laveste arbeidsledigheten, er den norske regjeringen blant de som har satt inn de sterkeste tiltakene for å holde folk i arbeid.

Kampen mot det internasjonale økonomiske tilbakeslaget vil også være den dominerende saken de neste fire årene. Flertallsregjeringens mål er at Norge skal ha den laveste arbeidsledigheten i Europa når krisen er over.

Det at vi har holdt orden i økonomien har også medvirket til en enestående forbedring i husholdningenes kjøpekraft de siste fire årene. Ferske beregninger fra Finansdepartementet viser at:

En enslig lønnstaker uten barn som tjente 300 000 i 2005 har fått en kjøpekraftsforbedring på over 26 000 kroner i året siden regjeringsskiftet.

En familie som hadde en samlet inntekt på 700 000 og to barn i barnehagealder har i 2009 over 60 000 kroner mer å rutte med i året.

Også pensjonistene har opplevd en markert inntektsforbedring: for eksempel er minstepensjonen økt med 34 000 kroner siden regjeringsskiftet.

Oppsummert har flertallsregjeringen gitt innbyggerne i pose og sekk: sterkere offentlige tjenester og bedre privatøkonomi.

For å bidra til å løse klimakrisen har vi etablert en historisk klimaambisjon. Norge har som eneste land i verden formulert målet om karbonnøytralitet innen 2030. Vi har satt i gang en betydelig satsing på utvikling av teknologi for karbonfangst og lagring og tiltak for å bevare regnskogen i utviklingsland.

Våre tre partier har i fire år vist at vi kan styre. At vi har gjort det vi sa vi skulle gjøre. At vi er forskjellige partier men kan samarbeide oss fram til gode løsninger for landet. Midt i en internasjonal økonomisk krise er det viktigere enn noen gang med styring, stø kurs og stabilitet. Derfor går vi til valg på fire nye år med flertallsregjering som kan fortsette å styre Norge trygt gjennom krisa.