Historisk arkiv

Tusenvis av jenter på norskbygde skoler i Afghanistan

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norge er den største giveren til grunnutdanningen i Faryab-provinsen i Afghanistan, både gjennom bygging av skoler og utdanning av lærere. Titusener av barn får i dag utdanning takket være norsk støtte.

Norge er den største giveren til grunnutdanningen i Faryab-provinsen i Afghanistan, både gjennom bygging av skoler og utdanning av lærere. Titusener av barn får i dag utdanning takket være norsk støtte. Utviklingsminister Erik Solheim møtte noen av dem da han besøkte en norskbygd skole i Faryab, Nazirbad.   

- I dag får 18 000 jenter i Faryab-provinsen gå på skole. Heldigvis er det flere krefter blant myndighetene som ser viktigheten av å fremme jenters utdanning. To jenter som nyter godt av Norges støtte til utdanning i Faryab-provinsen. Foto: Hilde Klemetsdal, UDJenter kommer til å spille en avgjørende rolle i det nye Afghanistan, sa Solheim da han besøkte Nazirbad sammen med forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen.  

Norge har støttet utdanningsprogrammet EQUIP (Education Quality Improvement Programme) med 30 millioner kroner i 2007. Programmet består blant annet i opplæring av lærere og rehabilitering og bygging av skoler. Hele 82 skoler skal bygges ved hjelp av norske midler i løpet av 2008. Støtten gis gjennom et flergiverfond. Norge har, etter ønske fra afghanske myndigheter, bedt om at den norske støtten gis til Faryab-provinsen.  

Det har vært en imponerende økning i antallet barn som får utdanning i Afghanistan de siste årene. Under Taliban fikk kun én million barn gå på skole. Ingen av disse var jenter. I dag har antallet økt til seks millioner, hvorav to millioner er jenter. Utviklingen er positiv, men utdanningssektoren står overfor enorme utfordringer. Fortsatt får millioner av barn ingen muligheter til skolegang, og det er mangel på bygninger, materiell og kvalifiserte lærere.  

I løpet av 2008 vil Norge ha finansiert 105 skoler direkte. Disse er i hovedsak grunnskoler, og noen få ungdomsskoler. I tillegg har Flyktninghjelpen bygd 18 skoler og drevet opplæring av til sammen 3000 lærere i provinsen. Flyktninghjelpen har fått 17,5 millioner kroner i statsstøtte i 2007 til denne innsatsen.