Historisk arkiv

Fokus på seksualisert vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Statssekretær Håkon Gulbrandsen og FNs visegeneralsekretær Dr. Asha-Rose Migiro la vekt på at seksualisert vold mot kvinner må løftes ut av den private sfære da de innledet på et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). - Vi må bringe væpnede konflikter høyere på internasjonale agenda i forbindelse med denne typen overgrep, sa statssekretæren bl.a.

Statssekretær Håkon Gulbrandsen og FNs visegeneralsekretær Dr. Asha-Rose Migiro la vekt på at seksualisert vold mot kvinner må løftes ut av den private sfære da de innledet på et seminar i regi av Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi). - Vi må bringe væpnede konflikter høyere på internasjonale agenda i forbindelse med denne typen overgrep, sa statssekretæren bl.a. i sin innledning.

Det var om lag 90 fremmøtte, mange fra universitets- og forskingsmiljøet, frivillige organisasjoner, kvinnegrupper og ulike departementer på seminaret fredag 19. juni. 

Seminaret viste at arbeidet med seksualisert vold står høyt på agendaen både for politisk ledelse og for FNs visegeneralsekretær. Det ble av Migiro påpekt at en løsning på utfordringene knyttet til seksualisert vold henger nært sammen med andre overordnede utfordringer som finanskrisen, synet på menneskerettighetene, samt konfliktsituasjonen i land som Sri-Lanka, samt betydningen av at man finner frem til en helhetlig, multilateral respons på utfordringene. 

I paneldebatten som fulgte etterlyste Elisabeth Rasmusson fra Flyktninghjelpen mer handling, da de ikke opplever at ordene følges opp i felt. Forsker Inger Skjelsbæk fra Prio problematiserte begrepet seksualisert vold, krig/konflikt/fredssituasjoner, mens forsker Randi Solhjell fra Nupi fremhevet behovet for politireform, gjenreisning av lokale nettverk samt, nasjonale tiltak i tråd med Sikkerhetsrådets resolusjon 1325 og 1820. Sammenhengen mellom arbeidet med bekjempelse av seksualisert vold og etablering av en sterk og uavhengig, ny likestillingsenhet i FN ble også trukket frem. 

Det ble avslutningsvis påpekt at det gjenstår mye før en har funnet praktiske løsninger på de konkrete utfordringene i felt, samt at det er behov for mer forskning som kan bidra til å forme policyutvikling. Erfaringene fra oppfølgingen av sikkerhetsrådsresolusjon 1820 har vist at seksualisert vold mot kvinner er løftet ut av den private sfære og inn på den sikkerhetspolitiske arena - noe som har vært et klart fremskritt.