Historisk arkiv

Olje og idealer på Litteraturhuset

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Er Norge en stat med et oljeselskap, eller er Statoil et oljeselskap med en stat? Spørsmålene vakte sterk interesse hos publikum og sørget for fullt hus på åpent debattmøte på Litteraturhuset mandag 8. november.

Statssekretær Erik Lahnstein på Litteraturhuset 8. november. Foto: Å.Welzien/UDNorge er en stor olje- og gasseksportør, noe som stiller oss overfor en rekke dilemmaer. Dette kom frem under statssekretær Erik Lahnsteins innlegg under debatten på Litteraturhuset. Og det var nettopp disse dilemmaene og paradoksene som var gjenstand for debatt.

Innleder Halle Jørn Hansen spurte om ikke det norske engasjementet i Angola var for dominert av oljeinteresser. Blir andre hensyn, som kampen for menneskerettigheter og oppbyggingen av det sivile samfunn, skadelidende? Bellonas Marius Holm argumenterte for at norske investeringer i olje- og gassutvinning var i direkte konflikt med norske klimamålsetninger. Hvor ligger norske interesser, i inntekter fra petroleumsvirksomhet eller i å sikre oppnåelsen av togradersmålet?

Det eksisterer en fare for at temaer som menneskerettigheter og godt styresett kommer i bakgrunnen i norske myndigheters kontakt med land der vi har sterke petroleumsinteresser. Lahnstein understreket derfor i sine innlegg at regjeringen har høy bevissthet om akkurat dette. At nettopp disse interessene muliggjør norsk tilstedeværelse i slike land, og dermed også et engasjement for bredere positiv samfunnsutvikling, var også blant hans budskap.

Øvrige deltakere var stortingsrepresentant for Høyre, Ivar Kristiansen, informasjonsdirektør i Statoil Bjørn Otto Sverdrup, samt professor Øystein Nordeng, BI. Møteleder var Marte Michelet.

Debatten blir i sin helhet lagt ut på nett-tv på Refleksportalen.

Debattmøtet var den første i en serie på 6 åpne møter om norsk utenrikspolitikk som blir arrangert av Litteraturhuset i 2010 og 2011, se www.litteraturhuset.no. Møteserien er finansiert av Utenriksdepartementet og en del av Refleksprosjektet.