Historisk arkiv

Sikkerhet i Nord

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

”Hva er fremtidens sikkerhetspolitiske utfordringer i Nordområdene” var temaet Sikkerhetspolitisk utvalg hadde satt for sitt andre åpne debattmøte i Bodø 9. juni 2011.

”Hva er fremtidens sikkerhetspolitiske utfordringer i Nordområdene” var temaet Sikkerhetspolitisk utvalg hadde satt for sitt andre åpne debattmøte i Bodø 9. juni. Fra utvalget stilte Jan Egeland, Stein Ørnhøi og Gunhild Hoogensen Gjørv som innledere. I tillegg var Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen (H) og ordførerkandidat i Bodø Hill Marit Olsen (A) invitert som lokale innledere, mens Arne O. Holm, som er sekretær for UDs nordområdeutvalg, var valgt som ordstyrer.

 

Jan Egeland og Arne O. Holm, sekretær for UDs nordområdeutvalg. Foto: Kari Aasjord White, Norsk

Bildet: Jan Egeland og Arne O. Holm, sekretær for UDs nordområdeutvalg. (Foto: Kari Aasjord White, Norsk Luftfartsmuseum)

Rundt 45 personer deltok på møtet – noe som nesten var mer enn forventet gitt at dette var den første varme og solfylte dagen i Bodø. Jan Egeland åpnet med å tegne noen nye globale trender som klimaendringene og de konfliktscenarioer disse endringene kan skape befolkningsmessig og i form av kamp om ressurser. Han hevdet at trusselen i nord nå er mindre enn den var under den kalde krigen, men at usikkerheten var større. Stein Ørnhøi var mest opptatt av de nye seilingsledene som ville komme i nord-østpassasjen og de utfordringer det ga mht kyst- og havovervåkning. Her hevdet han at å være medlem av NATO ikke ville være tilstrekkelig og at Norge i større grad selv måtte sørge for militær tilstedeværelse i området, helst i form av fregatter som fikk tilført tilstrekkelig med ressurser til å kunne seile året rundt. Gunhild Hoogensen Gjørv pekte på at det er mange typer sikkerhetsutfordringer i nord, som miljøsikkerhet, energisikkerhet, ja også menneskelig sikkerhet og at det kan oppstå konkurranse mellom dem med klimaendringene som utgangspunkt. Hun hevdet imidlertid at det også går an å tilpasse seg de nye utfordringene og utnytte klimaendringene positivt.

Ivar Kristiansen, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget, konstaterte at nordområdedialogen ikke lenger var ideologisk, som under den kalde krigen. Han trakk bl.a. fram energisikkerhet og hevdet at det bare var to land som kunne gi Europa denne type sikkerhet – Norge og Russland. Derfor var den nylig undertegnede delelinjeavtalen svært viktig. At den også ga en anerkjennelse av havretten var en ekstra pluss. Han hevdet også at det nylige drivverdige funnet på Skrugard var av strategisk viktighet. Ordførerkandidat i Bodø, Hill Marit Olsen, fortalte om sin oppvekst i nord under den kalde krigen og pekte på både endringer og de nye utfordringene som var nevnt og at dette var noe man var opptatt av i Bodø. Hun avsluttet med å informere om at Bodø ønsker å arrangere en sikkerhetspolitisk konferanse annen hvert år og ville gjerne ha utvalget med på et slik arrangement.

Publikum var aktivt og formidlet solid kompetanse om temaet. Spørsmål som ble tatt opp var bl.a. rollen Arktisk Råd kom til å spille, forholdet til Russland – både som samarbeidende, men hvor det kanskje fremdeles kunne være skjulte agendaer. Arne O. Holm bandt det hele sammen på en god måte.