Historisk arkiv

Ti år i Afghanistan – hva nå?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Omlag 350 deltakere hadde funnet veien til Hotell Bristol i Oslo torsdag 29. september, da Sikkerhetspolitisk konferanse 2011 gikk av stabelen under tittelen ”Ti år i Afghanistan - hva nå?”.

Omlag 350 deltakere hadde funnet veien til Hotell Bristol i Oslo torsdag 29. september, da Sikkerhetspolitisk konferanse 2011 gikk av stabelen under tittelen ”Ti år i Afghanistan  - hva nå?”. Konferansens hovedmålsetning var å belyse og diskutere hva man har oppnådd gjennom det omfattende militære og sivile engasjementet i Afghanistan de siste ti årene, og hvilke lærdommer man kan trekke for fremtidens sikkerhetspolitikk. Utenriksminsterens sikkerhetspolitiske utvalg var arrangør i samarbeid med UDs Refleksprosjekt.

Fra venstre: Espen Barth Eide, Grete Faremo, Ine Marie E. Søreide (Foto: Utenriksdepartementet / Joon Grane Hetland)

Blant innlederne kan nevnes forsvarsminister Grete Faremo, statssekretær i UD Espen Barth Eide, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Ine Marie E. Søreide, FNs assisterende spesialutsending til Afghanistan Michael Keating og forfatter Carsten Jensen.

Debatten avslørte at det ikke finnes noe enhetlig syn på Afghanistans utfordringer, eller hvordan de skal løses. Mens flere påpekte at sikkerhetssituasjonen for den jevne afghaner forverres og driver mennesker på flukt, viste andre til positive utviklingstrekk som BNP-vekst og bedre tilgang på utdannings- og helsetjenester. Det var imidlertid enighet om at man hadde hatt for stor tro på effekten av ren militærmakt i 2001, og at det er store utfordringer knyttet til den planlagte tilbaketrekningen av NATO-styrkene i 2014.

Et mer detaljert referat fra konferansen kan leses her (pdf)

Konferansen i sin helhet kan du se her: Del 1  -  Del 2 

Fra venstre: Arne Opperud, Elisabeth Rasmusson, Ståle Ulriksen og Carsten Jensen

Fra venstre: Arne Opperud, Elisabeth Rasmusson, Ståle Ulriksen og Carsten Jensen. (Foto: Utenriksdepartementet / Joon Grane Hetland)