Historisk arkiv

Debatt om matproduksjon, sult og handel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Tidligere FN-utsending for retten til mat, Jean Ziegler (bildet), innledet for en fullsatt sal på Litteraturhuset mandag 26. september da internasjonale problemstillinger rundt landbruk og mat ble debattert.

Tidligere FN-utsending for retten til mat, Jean Ziegler, innledet for en fullsatt sal på Litteraturhuset mandag 26. september da internasjonale problemstillinger rundt landbruk og mat ble debattert.

Ifølge Ziegler er matmangel fortsatt et meget stort globalt problem. Hvert 5. sekund dør det et barn av sult et sted i verden. Årsaken er ikke for lite mat i verden men at fattige ikke har tilgang til maten. Bønder i u-land klarer i tillegg i liten grad å tjene penger på sin egen matproduksjon. Lite investeringer i jordbruket som følge av gjeldssituasjonen, samt matvaredumping fra rike land var blant årsakene til dette.

Ziegler var kritisk til den internasjonale responsen på sultkatastrofen på Afrikas Horn. Tørken var varslet, likevel har Verdens matvareprogram verken matlagre eller ekstra midler å sette inn. Ziegler oppfordret rike land til en rekke tiltak for å bedre matvaresikkerheten i den tredje verden; gjeldslette for de minst utviklede landene, forbud mot spekulasjon på basisvarer som hvete, mais og ris, avskaffe eksportsubsidier og ikke importere bioetanol som legger beslag på store jordbruksarealer.

Zieglers innledning ble fulgt av en debatt mellom Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet og Svein Flåtten fra Høyre. Lundteigen mente at importen til Norge av varer som f.eks. kraftfôr burde begrenses for å kunne utnytte ressursene i Norge bedre. Flåtten poengterte på sin side at mer handel med landbruksvarer også ville komme fattige land til gode. De var imidlertid enige om at eksportsubsidier er en uting som bør avvikles.

Litteraturhuset var redaksjonelt ansvarlig for møtet, som inngår i serien "Norge i verden. Idealist eller realist?". Arrangementet var støttet av UD gjennom Refleksprosjektet.