Historisk arkiv

Større finansiell åpenhet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Norge er positiv til Europakommisjonens regelverksforslag til mer åpenhet rundt finansielle transaksjoner for utvinningsselskaper registrert i EU, sa statssekretær Ingrid Fiskaa da hun møtte kommissær for utvikling, Andris Piebalgs, i Brussel 25. januar.

Tema for møtet var blant annet hvordan man kan redusere ulovlig kapitalflyt fra utviklingsland, og Kommisjonens regelverksforslag som også vil være relevant for norske selskaper gjennom EØS-avtalen.   

Større finansiell åpenhet
- Økt innsyn og gjennomsiktighet er nøkkelfaktorer for å kunne redusere kapitalflukt fra utviklingsland, sier statssekretær Ingrid Fiskaa i Utenriksdepartementet

Fiskaa mener at Europakommisjonens forslag om land-for-land rapportering i så måte er et steg i rett retning.  Land-for-land rapportering var et av hovedtemaene i dialogen med kommissær Andris Piebalgs. Forslaget går ut på at utvinningsselskaper innen skog, petroleum og gruvedrift som er registrert i EU skal offentliggjøre alle betalinger til myndighetene i hvert land de opererer i. Forslaget, som har som mål å redusere muligheten for korrupsjon, skal behandles av Europaparlamentet og Rådet denne våren. Det er også en prosess underveis med norske høringsinnspill til forslaget.     

- I følge kommissær Piebalgs vil det antagelig bli enighet om forslaget før sommeren og norske tiltak i samme retning vil være en drahjelp i prosessen, sier Fiskaa.

Statssekretæren formidlet til kommissæren at norske myndigheter vil se på muligheten for ytterligere rapportering utover det som ligger i forslaget til Kommisjonen. 

For å fremme diskusjon om og øke kunnskapen om hvilken betydning pengestrømmer ut og inn av fattige land har for utvikling og fattigdomsbekjempelse, har norske myndigheter opprettet et dialogprosjekt for kapital og utvikling. Les mer om prosjektet på Utenriksdepartementets nettsider samt en artikkelserie om bidragsyternes innspill.

Statssekretær Fiskaaa har ved tidligere besøk i Brussel tatt opp disse temaene med EU. Sist i Europaparlamentets utviklingskomité, der hun holdt et innlegg om finansiell åpenhet og innovativ finansiering av utviklingsmidler.