Historisk arkiv

Rapporter om hemmelighold i utvinningsindustrien

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Puplish What You Pay Norge (PWYP) lanserte torsdag 19. januar tre rapporter om hemmelighold i utvinningsindustrien og behovet for land-for-land rapportering med støtte fra Dialogprosjektet kapital for utvikling. Norge fikk ros av EU-kommisjonen for å være et foregangsland på åpenhet.

Puplish What You Pay Norge (PWYP) lanserte torsdag 19. januar tre rapporter om hemmelighold i utvinningsindustrien og behovet for land-for-land rapportering med støtte fra Dialogprosjektet kapital for utvikling. Norge fikk ros av EU-kommisjonen for å være et foregangsland på åpenhet.

De tre rapportene fra PWYP tar for seg misbruk av derivathandel, internprising i utvinningsindustrien og  behovet for en utvidet land-for-land rapportering (les rapportene her).

Rapportene belyser pengestrømmene innenfor utvinningsindustrien og hvordan man kan få klarhet i hvor og hvor mye selskapene skal betale i skatt. Under dagens regime er det fullt mulig for utvinningsindustrien å unndra seg enhver skattlegging, sa Frian Aarnes, statsautorisert revisor og bidragsyter til to av rapportene. 

Hege Hertzberg, utviklingspolitisk direktør i Utenriksdepartementet, holdt et innlegg på vegne av Erik Solheim hvor betydningen av ulovlige kapitalstrømninger og viktigheten av nasjonale tiltak ble vektlagt. Det er nå et forslag om land-for-land rapportering ute på høring og i regjeringens handlingsplan står det at Norge vil følge utviklingen i EU nøye og kan vurdere egne tiltak, sa Hertzberg.

Fransisco Bataller fra EU-kommisjonen roste Norge for å være et foregangsland når det gjelder åpenhet. Han  vektla at forslaget om land-for-land rapportering som er lagt frem av EU-kommisjonen er et godt utgangspunkt. Rapporten fra PWYP om en utvidet land-for-land rapportering er et innspill til den pågående prosessen i EU.

Morten Eriksen, førstestatsadvokat Økokrim,  lanserte ideen om en åpenhetsgaranti som krav for at utvinnigsselskapene skal få markedstilgang. Han argumenterte for at råvarenasjonenen måtte begynne å bruke sin forhandlingsmakt overfor utvinningsindustrien til å kreve at de skal avstå fra bruk av informasjonshindringer.