Historisk arkiv

Norge og det nye verdenskartet: Migrasjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Institutt for fredsforskning (PRIO) arrangerte fredag 16. november et frokostseminar om «Migrasjon og nye utenrikspolitiske realiteter». Seminaret var en del av Refleks’ seminarrekke «Norge og det nye verdenskartet» som går av stabelen parallelt med at seks ulike utenrikspolitiske fagmiljøer i Norge bidrar til en publikasjon om globale maktforskyvninger og norsk utenrikspolitikk.

Illustrasjon: Francesca Palazzi

Illustrasjon: Francesca Palazzi

Institutt for fredsforskning (PRIO) arrangerte fredag 16.11 et frokostseminar om «Migrasjon og nye utenrikspolitiske realiteter». Seminaret var en del av Refleks’ seminarrekke «Norge og det nye verdenskartet» som går av stabelen parallelt med at seks ulike utenrikspolitiske fagmiljøer i Norge bidrar til en publikasjon om globale maktforskyvninger og norsk utenrikspolitikk.

 

Migrasjon- og innvandringsspørsmål har tradisjonelt vært innenrikspolitiske anliggender, men så enkelt er det ikke lenger. Når norske borgere med innvandrerbakgrunn engasjerer seg i nødhjelp, utviklingsarbeid eller væpnet kamp i utlandet, møter de også den norske bistands- og utenrikspolitikken. Men hvordan forholder norske myndigheter seg til «det nye norske vi», hvor flere av oss har tilknytning til mennesker og steder utenfor Norges grenser? Dette var utgangspunktet for innlegg og debatt, der deltakerne var Jørgen Carling, forskningsdirektør, PRIO, Odd Mølster, UD, Rojan Ezzati, forsker, PRIO, Norunn Grande, spesialrådgiver, Nansen Fredssenter, Shoaib Sultan, rådgiver, Antirasistisk Senter, og Marta Bivand Erdal, seniorforsker, PRIO.

Et hovedpoeng fra seminaret var at det ligger et potensiale i å utnytte nettverk, kunnskap og kompetanse fra diasporaer i Norge i norsk utenrikspolitikk. Imidlertid er det et sprik mellom de ambisjoner som har blitt uttrykt, og faktisk bruk av diasporamiljøer som utenrikspolitisk ressurs. Samtidig ble det understreket at det er et behov for å debattere diasporamiljøers relasjon til utenrikspolitikken prinsipielt: Skal Norge fremme enkeltgruppers interesser fordi nettopp disse er representert blant norske minoriteter? Et annet hovedspørsmål som også kom frem på seminaret var hvordan vår egen forståelse av hva som er norske interesser påvirkes av migrasjon og fremveksten av «det nye norske vi».