Historisk arkiv

Sikkerhet i nord - er vi forberedt?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Hvordan berører utviklingen i våre nordlige nærområder oss? Hvilke sikkerhetspolitiske utfordringer møter Norge i et Arktis i endring? Dette var blant hovedspørsmålene da Utenriksdepartementets sikkerhetspolitiske utvalg arrangerte konferanse i Bodø i oktober 2012. Nå er utvalgets rapport om temaet lagt fram.

Hvordan berører utviklingen i våre nordlige nærområder oss? Hvilke sikkerhetspolitiske utfordringer møter Norge i et Arktis i endring?

Dette var blant hovedspørsmålene da Utenriksdepartementets sikkerhetspolitiske utvalg arrangerte konferanse i Bodø i oktober 2012. I dag legger utvalget frem sin rapport om temaet. 

Utenriksdepartementets utvalg for sikkerhetspolitikk, nedrustning og internasjonale utfordringer mot norsk sikkerhet har sett på spørsmål knyttet til konsekvensene av endringene i Arktis. Konferansen i Bodø i januar "Sikkerhet i nord – er vi forberedt?" var et ledd i dette arbeidet. Utvalgets rapport er nå lagt fram for utenriksminister Espen Barth Eide. Rapporten inneholder blant annet referat fra innleggene på konferansen samt utvalgets egen avsluttende refleksjoner knyttet til temaet. 

- Det er viktig å ha klart for seg at de mange utviklingstrekkene vi ser på miljø, transport og samferdsel i Arktis også har sikkerhetspolitiske konsekvenser. Sikkerhetspolitiske utvalg har gjennom sin konferanse og rapport satt dette temaet på dagsorden og den rapporten de legger frem i dag gir et godt innblikk i sentral sikkerhetspolitiske problemstillinger, sier utenriksminister Espen Barth Eide.  

I tråd med at isen smelter har internasjonale aktører fått nye ambisjoner og større interesser i nord. Næringslivsledere og politikere ser at der isen trekker seg tilbake åpner det seg opp nye muligheter for investeringer og ressursutnytting. Disse endringene har en rekke utfordringer og muligheter knyttet til seg, men de har også sikkerhetspolitiske konsekvenser. Et av hovedspørsmålene i rapporten er hvilke verdier Norge og andre stater ønsker å sikre i sin nordområdepolitikk. Faller norske interesser sammen med interessene til andre arktiske stater? Dette var spørsmål som ble drøftet på konferansen i Bodø hvor blant annet utenlandske eksperter fra Canada, Danmark, Russland og USA deltok. 

Se hele rapporten fra Utenriksdepartementets utvalg for sikkerhetspolitikk.