Historisk arkiv

UD ut i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Gjennom programmet «UD ut i Norge» ønsker vi å dele noe av det vi kan med en del høyere læresteder, og vi har derfor tilbudt foredrag og forelesninger som kan passe inn i faglige kurs. Odd Gunnar Skagestads forelesning på Universitetet i Bergen 28. januar er et eksempel på det tilbudet UD gir. Tema for forelesningen var ressursforvaltning i Nordområdene.

Utenriksdepartementet (UD) sitter på en helt spesiell fagkompetanse om norsk utenrikspolitikk. Mens universiteter og høyskoler har en mer akademisk og teoretisk tilnærming til utenrikspolitiske spørsmål, sitter UD med praktisk og oppdatert kunnskap knyttet til aktuelle spørsmål og hendelser.

Gjennom programmet «UD ut i Norge» ønsker vi å dele noe av det vi kan med en del høyere læresteder, og vi har derfor tilbudt foredrag og forelesninger som kan passe inn i faglige kurs.  

Nordområdene

Odd Gunnar Skagestads forelesning på Universitetet i Bergen 28. januar er et eksempel på det tilbudet UD gir. Tema for forelesningen var ressursforvaltning i Nordområdene.

Skagestad snakket blant annet om hvor viktig kysten og ressursene i havet er for Norge og norsk velferd.  Olje og gass er dominerende norske eksportvarer i dag, men i fremtiden vil fisk igjen bli viktig. Bærekraftig utvikling i Nord er helt nødvendig for å bevare fiskeri-ressursene. Andre arktiske stater, særlig Russland, er viktige samarbeidspartnere for en forvaltning av de marine ressursene i Nord, sa Skagestad.  

«UD ut i Norge» er en del av Utenriksdepartementets Refleksprosjekt, som har som hovedmandat å stimulere til et bredere ordskifte om sentrale veivalg i norsk utenrikspolitikk.

Odd Gunnar Skagestad foreleser om Nordområdene for studentene på Institutt for Biologi på Universitetet i Bergen. (Foto: Pia Ve Dahlen, UiB)