Historisk arkiv

Utenriksministeren oppfordrer StatoilHydro til å vise samfunnsansvar

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

I en tale til ledergruppen i StatoilHydro oppfordret utenriksminister Jonas Gahr Støre selskapet til å vise samfunnsansvar.

I en tale til ledergruppen i StatoilHydro i kveld oppfordret utenriksminister Jonas Gahr Støre selskapet til å vise samfunnsansvar.  

- StatoilHydro blir etter sammenslåingen Norges største selskap, både hjemme og ute. Det forplikter. Mange vil assosiere selskapet med Norge og norsk politikk. Selskapet er derfor avhengig av høy en grad av tillitt både blant eierne og det norske folk for sin virksomhet, sier utenriksminister Støre.

- Mitt budskap til StatoilHydro er at den beste måten selskapet kan sikre tilliten på er å utvise en høy grad av samfunnsansvar i sitt utenlandsengasjement og sin øvrige forretningsvirksomhet. Vi i UD må justere vårt fokus for å kunne støtte også denne generasjonen av norsk verdiskapning i utlandet, sier Støre. 

Utenriksministeren tok også opp klima- og miljøutfordringene som StatoilHydro og Norge står overfor.

- Norge skal redusere klimautslippene med 30 prosent innen 2020. Dette stiller store krav både til StatoilHydro som selskap – med å utvikle ny teknologi, og til oss som politikere – med å komme fram til de beste løsningene, sier utenriksministeren. 

- Norge og StatoilHydro står imidlertid overfor et felles paradoks. Vi ønsker både å være en ledende olje- og gassprodusent og en ledende aktør i forsøkene på å begrense klimaendringene. Men dette er ikke bare Norges og StatoilHydros dilemma, det er et globalt dilemma. Og det må vi møte ved å være en sikker energileverandør, og å gå i spissen for nye store teknologiske fremskritt for å få ned og så fjerne utslippene av klimagasser, avslutter Støre.