Historisk arkiv

Klimaforandringer øker faren for katastrofer

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Klimaforandringer endrer hvordan faren for katastrofer kommer til uttrykk. For å kunne ta den globale utfordringen med reduksjon av faren for katastrofer på alvor, bør forvaltning av klima og katastrofefare bli en integrert del av vår utenrikspolitikk og utviklingshjelp, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag.

- Klimaforandringer endrer hvordan faren for katastrofer kommer til uttrykk. For å  kunne ta den globale utfordringen med reduksjon av faren for katastrofer på alvor, bør forvaltning av klima og katastrofefare bli en integrert del av vår utenrikspolitikk og utviklingshjelp, sa utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag. 

Utenriksminister Støre holdt i dag åpningstalen ved en internasjonal konferanse i Oslo om hvordan man kan forebygge katastrofer og klimaforandringer: “Oslo Policy Forum - Om hvordan vi kan endre vår utvikling”. Konferansen holdes i Oslo 28.-29. februar.

- Rask handling for tilpasning til klimaendringene er påtvingende nødvendig. Noen av de mest dramatiske konsekvensene av klimaendringer vil finne sted i regioner som er preget av svake politiske strukturer, miljøødeleggelser, fattigdom og blodige konflikter. Til alt dette må vi nå også tilføye de stadig økende konsekvensene av klimaendringer, sa Støre.

- Det er et brutalt paradoks at de mest sårbare samfunnene har bidratt relativt lite til den globale oppvarmingen. Rike industriland, deriblant mitt eget, må gå i front og ta på seg den tyngste byrden. Vi forplikter oss til å ta den globale utfordringen med reduksjon av faren for katastrofer på alvor. Jeg tror vi må endre oppbyggingen av både vår utenrikspolitikk og vår utviklingshjelp, sa Støre.

Les talen her