Pressemelding, 26.06.2008

Nr.: 069/08

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Status: Arkivert

Norge gir 25 millioner kroner til gjeldsslette i Liberia

Norge bidrar med inntil 25 millioner kroner for å slette Liberias gjeld til utenlanske private kreditorer. Det offentliggjorde statssekretær Håkon A. Gulbrandsen torsdag.

- Folket i Liberia betaler dyrt for gammel gjeld. Vi vil bidra med inntil 25 millioner kroner slik at gjeld til private kreditorer ikke hindrer Liberia i deres kamp mot fattigdom, sier Gulbrandsen.

Han offentliggjorde dette under givermøtet for Liberia i Berlin. Såkalte gribbefond kjøper opp de fattigste og mest gjeldstyngede landenes gjeld, for så å saksøke landet og kreve hele det opprinnelige beløpet samt renter tilbakebetalt. Norge er nå med på å kjøpe tilbake og slette 8 milliarder kroner av Liberias gjeld.

- Gribbefondene er finansverdenens åtseldyr, som kjøper opp u-landsgjeld for en billig penge. De driver inn gjelda med renters rente og truer dermed fattige land til å fylle bankkontoene til de rike. Norge er med på å avlive disse gribbefondene, sier Gulbrandsen.

Under givermøtet i Berlin presenterte Liberias president Ellen Johnson Sirleaf sin nye strategi for å bekjempe fattigdom. Norge er en av hovedsamarbeidspartnerne. På ett år har landet fått redusert gjelda med fem milliarder kroner, men gjeldsbyrden er fremdeles fem ganger så stor.

Norge bidro nylig med 110 millioner kroner for å slette Liberias misligholdte gjeld til internasjonale finansinstitusjoner. Regjeringen vil også slette 90 prosent av all gjeld Liberia har til Norge allerede i år.

Liberia har vært gjennom en 14 år lang borgerkrig, som endte i 2003. Det er et av verdens fattigste land.

Les innlegget Gulbrandsen holdt.

Pressekontakt: Informasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad, mobil: 917 17 459.