Pressemelding, 20.10.2011

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Status: Arkivert

Historisk vendepunkt i Libya

Nyhetene om at den libyske byen Sirt nå er falt og den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi er død markerer et historisk vendepunkt for Libya, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Den libyske statsministeren, Mahmoud Jibril, har i dag bekreftet at byen Sirt nå er under full kontroll av opprørstyrkene og at Muammar Gaddafi er drept i kampene. Omstendighetene knyttet til Gaddafis død er fortsatt uklare. Det forventes at Overgangsrådets leder, Mustafa Abdel Jalil, vil annonsere en frigjøringserklæring innen kort tid.

- Gaddafis motvilje mot å gå i dialog med sitt eget folk har bidratt til en langvarig konflikt med store lidelser for sivilbefolkningen, sier utenriksminister Støre.

- Jeg håper at en frigjøringserklæring kommer innen kort tid. Den vil markerer starten på en ny demokratisk prosess i landet som vil føre til dannelsen av en overgangsregjering og nasjonale valg i nær framtid, sier Støre.

- Norge vil bidra til å støtte Libya i det viktige forsonings- og gjenoppbyggingsarbeidet som nå må begynne. Denne prosessen må være bred og inkluderende slik at et best mulig grunnlag kan legges for et samlet og demokratisk Libya. Vi forventer at Overgangsrådet respekterer folkeretten og humanitærretten i det videre arbeidet med å sikre nasjonal enhet, sier utenriksministeren.