Historisk arkiv

Forhandlingene om en avtale om handel med konvensjonelle våpen (ATT) avsluttet i New York

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forhandlingene om en våpenhandelsavtale i FN, New York ble avsluttet fredag uten at man kom til enighet om en avtale.

- Jeg er skuffet, det siste utkastet var et forslag som samlet stort flertall, og som ville ha regulert verdens våpenhandel og hatt klar humanitær merverdi. Vi kan ikke se dette som en tapt sak. Norge og mange andre land vil se fremover og utnytte det som ble oppnådd i det videre arbeidet for å få på plass en avtale. Det er skapt et grunnlag som en stor gruppe land ønsker å bygge videre på innenfor rammene av FN, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre. 

Formannen for forhandlingene presenterte torsdag et avtaleutkast som hadde støtte av et stort flertall av de 194 deltakerlandene. Han måtte likevel konkludere med at forslaget ikke hadde tilstrekkelig oppslutning fordi prosedyrereglene for konferansen krevde enstemmighet. USA tilkjennega at de ikke kunne støtte forslaget.
 
Norge arbeidet sammen med mange andre land og sivilt samfunn for å få på plass en våpenhandelsavtale med humanitært fokus. På norsk side har man argumentert for å få med alle konvensjonelle våpen i avtalen, og for strenge regler for når eksport av våpen skal tillates.
 
Et stort antall land sa på konferansens siste dag at arbeidet for å få på plass en global avtale som regulerer handel med våpen vil fortsette.

- Uansvarlig og uregulert våpenhandel representerer et stort globalt problem med væpnet vold og store menneskelige lidelser som følge. Det er skuffende at noen land ikke kunne gi sin tilslutning til det som var et forslag der alle måtte gi og ta. Norge vil arbeide for å føre denne prosessen videre til vi når et resultat som gjør en forskjell og bidrar til å redusere disse uakseptable følgene, sier utenriksminister Støre.