Historisk arkiv

Norsk bistand til Bangladesh

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norsk bistand til Bangladesh

Norges utviklingssamarbeid med Bangladesh startet da landet ble selvstendig i 1971, og siden 1975 har Bangladesh vært et av Norges hovedssamarbeidsland for bistand. Satsingsområdene for samarbeidet er utdanning, næringsutvikling, menneskerettigheter og godt styresett.

Bangladesh har gjort store økonomiske og sosiale fremskritt siden landet ble selvstendig i 1971. Andelen av befolkningen som lever under fattigdomsgrensen har sunket gradvis, og den økonomiske veksten har ligget rundt 5% de siste ti årene. Langt flere er i utdanning enn tidligere. Avhengigheten av bistand er sterkt redusert, og bistand utgjør i dag om lag 2% av BNP. Det er imidlertid store problemer med korrupsjon, og de politiske partiene i landet står steilt imot hverandre. Utenlandske investeringer øker, men den ustabile politiske situasjonen, kombinert med korrupsjon og mangelfull infrastruktur, gjør at mange utenlandske investorer er tilbakeholdne.

Formålet med den norsk bistanden er å bidra til bekjempelse av fattigdommen i landet. Samarbeidet er basert på prinsippet om mottakeransvar, og konsentreres om et begrenset antall samarbeidsområder og partnere. Institusjonsutvikling inngår som en del i de fleste samarbeidstiltak.

Utdanning

Utdanning er det største innsatsområdet for norsk bistand til Bangladesh. Fra 2004 kanaliseres hovedtyngden i utdanningsstøtten gjennom det nye nasjonale grunnutdannings­programmet Primary Education Development Programme II (PEDP II). Programmet tar sikte på å forbedre kvaliteten på grunnutdanningen. Programmet gir givere og myndigheter en felles arena for arbeidet med å forbedre et viktig område for langsiktig fattigdomsbekjempelse. Den norske bevilgningen for perioden 2004-2009 er på 349 mill. NOK. Myndighetene i Bangladesh arbeider for lik rett til utdanning for alle, og det er nå like mange jenter som gutter i utdanning i grunnskolen. Noe over 80% av barna begynner på skolen, men bare rundt halvparten fullfører den femårige skolen. Det store frafallet skyldes blant annet at kvaliteten på undervisningen er dårlig. I den videregående skolen er det fortsatt et flertall av gutter.

Ved siden av støtten til det offentlige programmet for grunnutdanning gir Norge støtte til utdanning gjennom frivillige organisasjoner. De tilbyr private grunnskoler til de fattigste barna i utsatte strøk. Disse programmene er spesielt rettet mot jenter, barn av etniske minoriteter og barnearbeidere.

Næringslivsutvikling

De siste årene har industri- og tjenestesektoren i Bangladesh vokst sterkt. Norge gir støtte til et program for bedriftsrådgivning for små og mellomstore bedrifter. Programmet bidro i 2005 til at 11 private banker fikk økt kunnskap om risikovurderinger og bedre grunnlag for å vurdere investeringers lønnsomhet. Bankene ble også i stand til å øke lånene til små bedrifter.

Et mål for norsk bidrag til næringsutvikling er å arbeide for økt sysselsetting og inntektsvekst blant fattige deler av befolkningen. Gjennom norsk støtte til et kredittprogram fikk 700 småbedrifter lån og dermed mulighet til å øke produksjonen og forbedre sine tjenester. Til sammen ble 1600 nye arbeidsplasser skapt. En fjerdedel av låntakerne er kvinner. Les mer om prosjektet her: www.sedf.org. Norge har også støttet utbygging av elektrisitetsnettet i Bangladesh. Les mer om dette her: www.reb.gov.bd

Styresett og menneskerettigheter

Bangladesh står ovenfor store politiske utfordringer. Regjeringen har stor innflytelse over rettsvesenet, og korrupsjon er svært utbredt. Norge støtter Transparency International Bangladesh. Det bidrar til at organisasjonen kan legge frem flere rapporter om korrupsjonen i landet og sette søkelys på de negative effektene av korrupsjon.

Norge støtter også frivillige organisasjoner som arbeider for menneskerettigheter i Bangladesh. De senere årene har støtten først og fremst gått til organisasjoner som støtter kvinners rettigheter og likestilling, særlig i arbeidet for å bekjempe vold mot kvinner. Flere av tiltakene for fri rettshjelp som Norge støtter, førte viktige prinsipielle saker frem til seier i rettsvesenet. Sakene har blant annet dreiet seg om diskriminering av religiøse minoriteter og bruk av varetektsfengsling.

Lenker:

Norges ambassade i Dhaka

Bangladesh sin ambassade i Stockholm

World factbook: Bangladesh

www.bangladesh.gov

FN i Bangladesh

Chr. Michelsen Institutts ressurssenter for Bangladesh: www.cmi.no/bangladesh/

www.southasianmedia.net/News

NRKs informasjonsside om Bangladesh

(Oppdatert november 2006)