Historisk arkiv

Svar på spørsmål om oppfølging av saken om Martine Vik Magnussen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Støres har svart på spørsmål fra stortingsrepresentanten Abid Raja (V) om oppfølging av saken om Martine Vik Magnussen. Her viste han også til svaret til Kontroll- og konstitusjonskomitéen tidligere ir år.

Spørsmål til skriftlig besvarelse nr. 288

Spørsmål fra representanten Abid Q Raja:
”Kan utenriksministeren gjøre rede for hvilken kontakt som har blitt etablert med jemenittiske myndigheter, på hvilken måte Norge p.t. benytter seg av diplomatiske kanaler, og på hvilken måte utenriksministeren ser for seg at norske myndigheter kan forsterke arbeidet i forbindelse med Martine Vik Magnussen-saken?” 

Utenriksministerens svar:
La meg innledningsvis få vise til mitt brev til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité av 29. april d.å. om departementets oppfølging av saken om Martine Vik Magnussen (kopi vedlagt).

Departementet bruker de kanaler og de verktøy vi har tilgjengelig for å støtte britiske myndigheter i deres arbeid med å få utlevert Farouk Abdulhak slik at han kan stilles for en domstol i Storbritania.

Jeg har ved flere anledninger tatt saken opp med min britiske kollega. Ambassaden i London har løpende og tett kontakt med Metropolitan Police og det britiske utenriksdepartementet. Ambassaden har også tatt saken opp med Jemens ambassadør i London.

Videre har vi tatt saken opp med myndighetene i Jemen. Norges ambassadør i Saudi-Arabia, som også er Norges ambassadør i Jemen, har vært i Jemen og hatt samtaler med både innenriks- og utenriksministeren. Han har også hatt kontakt med Jemens ambassadør i Riyadh om saken. I tillegg har UDs Midtøsten-utsending tatt saken opp med Jemens utenriksminister, og saken er tatt opp med Jemens ambassadør til Norge.

Norge jobber i mange internasjonale sammenhenger, blant annet i FN, for å hindre at skyldige unndrar seg straff ved for eksempel å flykte til andre land. Det vil vi fortsette med.

I denne situasjon kan vi – og britene – kun legge politisk press på Jemen for å få til en utlevering eller annet samarbeid. Det har vi gjort og det vil vi fortsette med. Ambassadene i London og Riyadh følger i disse dager opp med nye kontakter i Storbritannia og Jemen.

Et alternativ til en utlevering er at den siktede frivillig reiser til Storbritannia. Utenrikstjenesten har gjennom ulike kanaler formidlet en oppfordring til familien om at mistenkte frivillig reiser til Storbritannia for å fremstilles for retten der. Et annet alternativ er formelt å kreve en straffeforfølgning i Jemen, men britiske myndigheter har så langt avvist dette.

Det er viktig å understreke at det er britiske myndigheter som er de formelt ansvarlige for oppfølgingen av denne saken, som gjelder en forbrytelse begått på britisk jord.