Historisk arkiv

Svar på spørsmål om Israel kan ha brukt norskproduserte våpen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Jonas Gahr Søre har svart på et spørsmål fra Trine Skei Grande (V) om våpen fra et norskeid selskap skal ha blitt brukt av israelske styrker under krigen i Gaza i 2009.

Spørsmål nr. 1532 (2011-2012)

Spørsmål fra stortingsrepresentant Trine Skei Grande (V):
Vil utenriksministeren undersøke opplysningene om at våpen produsert av et norskeid selskap kan ha blitt brukt av israelske styrker under krigen i Gaza i 2009, og hvis opplysningene viser seg å stemme, hva vil utenriksministeren gjøre for å hindre at dette skal skje igjen? 

Utenriksminister Jonas Gahr Støres svar:
M72 panservernraketter er et amerikansk produkt. Den amerikanske bedriften Talley Defense Systems har produsert M72 siden 1950/60-tallet. Nammo AS, som er 50-50 prosent norsk/finsk eid, kjøpte i 2007 opp Talley Defence Systems, og bedriften heter nå Nammo Talley.  

Utførsel av norskproduserte M72 er gjenstand for det norske eksportkontrollregelverket. Departementet har ingen opplysninger som viser at norskproduserte panservernraketter er blitt brukt i Gaza, eller på annen måte har kommet på avveie. Norge selger som kjent ikke våpen eller annet militært materiell til Israel. 

Nammo Raufoss leverer enkelte deler til produksjonen av M72 i USA. Det norske eksportkontrollregelverket åpner bl.a. for eksport av varer som ikke har selvstendig funksjon. Når disse delene inngår i et større våpen, er det amerikanske eksportkontrollregler som gjelder. 

I en oversikt fra det amerikanske forsvarsdepartementet om regnskapsåret 2009, fremgår det at USA har levert amerikanske M72 panservernraketter til Israel under Foreign Military Sales Funding. Slike leveranser skjer fra forsvaret etter forhåndsgodkjenning i Kongressen. 

Jeg skulle ønske at alle land hadde et like strengt regelverk som Norge – der vi ikke selger våpen til land der det er krig eller der krig truer. Norge tar dette opp med andre land bilateralt og i internasjonale fora. Det vil vi fortsette å gjøre.