Historisk arkiv

OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper - det norske kontaktpunktet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper gir detaljerte anbefalinger om ansvarlig forretningsdrift. Retningslinjene dekker blant annet menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljøhensyn og bekjempelse av korrupsjon.

Denne siden erstattes av Norges kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv

 

Logo: OECD-kontaktpunktOECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper gir detaljerte anbefalinger om ansvarlig forretningsdrift. Retningslinjene dekker blant annet menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter, miljøhensyn og bekjempelse av korrupsjon. 

 

OECDs retningslinjer selskaper er anbefalinger fra regjeringer til bedrifter som opererer i eller fra OECD-land. Retningslinjene gir bedrifter i internasjonal handel og produksjon et verktøy til å bidra til bærekraftig utvikling. Bruk av retningslinjene kan bidra til at selskaper med internasjonal virksomhet styrker sitt og Norges omdømme, og spiller en positiv rolle for samfunn der de har sin virksomhet.
Retningslinjene er frivillige. Myndighetene kan ikke ilegge sanksjoner mot brudd på disse. Derimot er OECDs medlemsland folkerettslig forpliktet til å opprette nasjonale kontaktpunkt. Kontaktpunktet behandler klagesaker for brudd på retningslinjene, og skal gjøre retningslinjene kjent.
Retningslinjene ble sist vedtatt i 2000. OECDs investeringskomité oppdaterer retningslinjene. Forhandlingene forventes ferdig til OECDs ministermøte i mai 2011.