Historisk arkiv

Eide om interesser: «Olje, fisk, fred - og internasjonal rettsorden»

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Norske utenrikspolitiske interesser stod på dagsordenen på Det akademiske kvarter onsdag 13. mars, da den siste ordinære Refleksdebatten ble arrangert av Studentersamfunnet i Bergen og UD.

Norske utenrikspolitiske interesser stod på dagsordenen på Det akademiske kvarter onsdag 13. mars, da den siste ordinære Refleksdebatten ble arrangert av Studentersamfunnet i Bergen og UD. I panelet satt utenriksminister Espen Barth Eide, leder i Unge Venstre Sveinung Rotevatn, leder i Norsk Folkehjelp Liv Tørres og Ulf Sverdrup, direktør ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Fra venstre: Espen Barth Eide, Ulf Sverdrup, Sveinung Rotevatn, Liv Tørres (Foto: Refleksprosjketet, Utenriksdepartementet)

Fra venstre: Espen Barth Eide, Ulf Sverdrup, Sveinung Rotevatn, Liv Tørres (Foto: Refleksprosjketet, Utenriksdepartementet)

Ifølge Espen Barth Eide var det hensiktsmessig å snakke om tre typer interesser: Først det grunnleggende behovet for å overleve som selvstendig stat, dernest interesser som vi har felles med andre land, som folkerett og forutsigbare internasjonale rammevilkår. Den tredje kategorien handler om unike norske interesser hvor vi konkurrerer med andre land, f.eks. innen handel og økonomi. Han mente det var viktig for Norge å forstå hvordan de pågående maktforskyvningene i verden påvirker Norge og norske interesser.

Ulf Sverdrup sa at diskusjonen om norske interesser var feil. Man burde heller fokusere på hvordan man fremmet disse interessene. En undersøkelse som NUPI har gjort viste at interessespekteret er meget bredt på norske utenriksstasjoner, men at økonomi likevel var dominerende.

Sveinung Rotevatn hadde inntrykk av at fokuset for utenrikspolitikken var i ferd med å dreie fra verdier til økonomi. Det var bekymringsfullt at autoritære regimer ble våre økonomiske forbilder. Enkelte norske økonomiske interesser var også i konflikt med en mer friere og rettferdig verdenshandel.

Liv Tørres viste til samme dags oppslag i Aftenposten, og sa det ikke var noen nyhet at u-land ville ha investeringer, og at det heller ikke gjør bistand overflødig. Norsk næringsliv bør fortsette å være til stede i fattige land, samtidig som de må være sitt etiske ansvar bevisst.

Fra en fullsatt sal (ca. 150 personer) kom det spørsmål om norsk våpeneksport, fred- og forsoningsarbeidet, klima- og ressursproblematikken samt maktforskyvningen fra vest til øst. Opptak av hele debatten kan du se her.

 

Hele Eides innlegg, finner du her.