Historisk arkiv

Skal UD drive business?

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Utenriksdepartementet

Forholdet mellom utenrikspolitikk og næringsliv stor på dagsordenen da Utenriksdepartementets Refleksprosjekt i samarbeid med Sunnmørsposten arrangerte debattmøte på Maritimt Kompetansesenter (MKS) i Ålesund tirsdag 29. januar.

Forholdet mellom utenrikspolitikk og næringsliv stor på dagsordenen da Utenriksdepartementets Refleksprosjekt i samarbeid med Sunnmørsposten arrangerte debattmøte på Maritimt Kompetansesenter (MKS) i Ålesund tirsdag 29. januar. Foruten utenriksminister Espen Barth-Eide deltok Elisabeth Rasmusson (Flyktningehjelpen), Harald Nesvik (Frp) og Anne Breiby (Domstein) i panelet. Samfunnsredaktør Jan Erik Røsvik i Sunnmørsposten var ordstyrer.

I panelet satt utenriksminister Espen Barth-Eide, Elisabeth Rasmusson (Flyktninghjelpen), Harald Nesvik (Frp) og Anne Breiby (Domstein). Samfunnsredaktør Jan Erik Røsvik, Sunnmørsposten var ordstyrer. (Foto: Therese Bongard, Utenriksdepartementet)

Utenriksministeren minnet om at næringsfremme langt fra var noe nytt i norsk utenrikstjeneste. Det norske kravet om en egen norsk utenrikstjeneste i 1905 var nettopp basert på behovet for å ivareta norske skipsfartsinteresser i utlandet. Økonomi og næringsliv får nå likevel et økende fokus fra UD. Det er fordi vi er en liten og åpen økonomi, og stadig mer av vår utenrikshandel går mot nye markeder i Asia og Afrika. I disse landene er det langt større behov for døråpnerfunksjoner og offentlig drahjelp enn f.eks. i EU-land. Også Statens Pensjonsfond Utland bidrar til at Norge blir mer engasjert globalt som en tung investor.

Elisabeth Rasmusson var ikke uenig i behovet for å bistå norsk næringsliv, men ønsket en bedre balanse og helhetstenkning i utenrikspolitikken. Norske interesser må sees i et bredt perspektiv, og også inkludere miljø, menneskerettigheter, humanitær bistand og demokrati, mente hun. Som humanitær stormakt må Norge, bl.a. gjennom UD, håndtere denne balansen. Harald Nesvik var opptatt av at man jobbet frem et godt avtaleverk for handelen med andre land for å få forutsigbar adgang for norske varer. Handel er også svært viktig for u-land, og de å få adgang til å selge landbruksprodukter til Norge. Anne Breiby mente at UDs arbeid for norsk økonomi var blitt mye bedre. Likevel advarte hun mot å satse for ensidig. Olje og gass var sentralt i dag, men i det lange løp ville fisk og sjømat være en veldig viktig inntektskilde for Norge, og her måtte man satse mer.

Fra salen ble det bl.a. påpekt at Kina er en utfordring for norsk industri, fordi vi ikke får delta i den pågående veksten der. Eide repliserte at Norge gjerne vil normalisere forholdet, og man har fokus på å bistå det norske næringslivet som er engasjert i Kina. I tillegg var det andre markeder i Asia som var spennende, og det var et potensiale for å ta del i veksten som skjedde der.

Debatten i sin helhet kan du se her