Historisk arkiv

Skreddersydd informasjon om EU/EØS for kommunesektoren

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Kommuner og fylker blir i stor grad berørt av EØS-avtalen, og behovet for informasjon er økende. På europaportalen.no lanseres en egen side samt en funksjon i EØS-notatbasen som skal gjøre det lettere for kommuner og fylker å orientere seg i informasjonsjungelen.

Kommunesektoren har etterlyst bedre kommunikasjon og dialog mellom forvaltningsnivåene i Norge. Det er behov for å belyse EU-initiativer som kan ha konsekvenser for regioner og lokalsamfunn for å sikre at regelverk som tas inn gjennom EØS-avtalen tolkes og håndheves riktig i kommunal sektor. Ved informasjon tidlig i prosessen, kan kommunesektoren bidra med kunnskap og kontakter samt samarbeide om påvirkning gjennom sine europeiske interesseorganisasjoner.

Kommunesektorens side på Europaportalen
På den nye siden på europaportalen.no, organiseres informasjonen etter temaer som er relevante for kommunal- og fylkeskommunal forvaltning. Ved å velge tema på siden, vil man få informasjon om norsk EU/EØS-tilknytning innenfor gjeldende område, som for eksempel gjennomføring av relevant regelverk, europeiske samarbeidsprogrammer, nettverk og organisasjoner som kommuner og fylker kan delta i.

Prosjektet med opprettelse av siden er et av tiltakene for bedre samhandling mellom forvaltningsnivåer om EU/EØS saker som er en direkte oppfølging av Stortingsmelding nummer 23 ”Om gjennomføring av europapolitikken”. Prosjektet er i en startfase, og ikke alle temaer er fullstendig ferdig utfylt med innhold. Publikum inviteres derfor til å komme med tips og råd om hvordan sidene kan utvikles bedre.

EØS-notatbasen – tilpasning for fylker og kommuner
Kommunal- og regionaldepartementet, Utenriksdepartementet og Departementenes servicesenter har samarbeidet om å tilpasse EØS-notatbasen for kommunesektoren. Notatbasen samler informasjon om EU-regelverk som vurderes innlemmet i EØS-avtalen.

For å gjøre det enklere for kommunesektoren å følge med på regelverksutviklingen på sitt område, vil departementene fra nå av merke saker som antas å bli av vesentlig betydning for fylkeskommuner og kommuner. Dette vil på lengre sikt gjøre det enklere for kommunesektoren å bli ”føre var” når det gjelder kommende EØS-lovgivning som de må tilpasse seg dersom de blir innført i norsk lov.

Denne funksjonen ble operativ fra 1.oktober 2010, og finnes nå på Europaportalens EØS-notatbase, under lenken ”Fylker og kommuner”. Arbeidet vil ikke bli gitt tilbakevirkende kraft, fordi implementerte direktiver og forordninger fra EØS-samarbeidet allerede er kjent i kommunesektoren. Det er bare den framtidige lovgivningen som er aktuell i denne sammenheng. De merkede sakene samles i en liste som fylles gradvis etter hvert som departementene arbeider med nye saker.