Historisk arkiv

Kunnskapsminister Røe Isaksen til Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Sted: Brussel

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal til Brussel 25. november i anledning EUs utdanningsministermøte.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal til Brussel 25. november i anledning EUs utdanningsministermøte.

Kunnskapsministeren er invitert til å delta på en arbeidslunsj, hvor temaet er ”Open Educational Resources and digital learning”. Europakommisjonen er opptatt av disse spørsmålene og la frem en meddelelse i september om Opening up Education. Kunnskapsministeren er invitert til å holde et innlegg om hvordan Norge forholder seg til utviklingen av MOOCs (Massive Open Online Courses). Bakgrunnen for invitasjonen er at Norge har vært tidlig ute med å sette MOOCs på dagsorden på myndighetsnivå. MOOCs er gratis kurs levert over internett ved hjelp av streamingvideo fra høyere utdanningsinstitusjoner og fra selskaper som samarbeider med slike institusjoner. Det er nedsatt et utvalg for å utrede hvilke muligheter og utfordringer som følger av fremveksten av MOOCs og lignende tilbud. Utvalget skal kartlegge utviklingen, sammenstille kunnskap og gi anbefalinger om hvordan norske myndigheter og institusjoner skal forholde seg til utviklingen og bruke de muligheter den teknologiske utviklingen gir. Utvalget leverer første rapport ved utgangen av 2013. Rapporten skal inneholde en kartlegging av utviklingen og noen overordnede anbefalinger med utgangspunkt i følgende problemstillinger:

• Hva er omfang, aktører og utvikling av MOOCs, både nasjonalt og internasjonalt?
• Hva er drivkreftene bak utviklingen, og hvilke aktører og tilbud kan antas å lykkes?
• Hvilke faglige støttesystemer bygges opp rundt tilbudene?
• Hva kan denne utviklingen bety for Norge i et bredt samfunnsperspektiv?

Utvalget leverer en mer detaljert rapport sommeren 2014 med råd om hvordan Norge bør forholde seg til denne utviklingen.
 
I tillegg til å delta på arbeidslunsjen skal Kunnskapsministeren ha separate møter med blant annet EUs utdanningskommissær Androulla Vassiliou, den litauiske, danske og svenske utdanningsministeren, vise-generaldirektøren i EUs generaldirektorat for forskning og innovasjon, vise-generaldirektøren i EUs generaldirektorat for utdanning og kultur, samt Morten Løkkegaard, nestleder i Europaparlamentets komité for utdanning og kultur.

Kontaktperson for selve programmet og møtene er utdanningsråd Harald Nybølet ved EU-delegasjonen (tlf: +32 499 05 79 99). Fra Kunnskapsdepartementet følger Heidi Dybedsland (tlf: +47 984 060 52).