Historisk arkiv

Forsterket politisamarbeid med EU

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Torsdag 26. november inngikk Norge en avtale med EU om forsterket politisamarbeid, den såkalte Prüm-avtalen. Avtalen fører til at EUs Prüm-regelverk blir gjeldende for Norge, Island og EUs medlemsstater.

Norge har knyttet seg til Prüm-regelverket, noe som gir norske politimyndigheter tilgang til opplysninger om DNA og fingeravtrykk i alle EUs medlemsland. I tillegg får Norge nå direkte tilgang til statenes kjøretøyregistre.

Det er også bestemmelser om forsterket politisamarbeid på andre områder, bl.a. om utveksling av opplysninger i forbindelse med større arrangementer og felles operasjoner. Dagens operative politisamarbeid kan eksempelvis utvides slik at politifolk fra Sverige og andre EU-land inviteres som forsterkning under internasjonale fotballkamper i Norge.

Avtalen ble undertegnet av justisminister Knut Storberget og Sveriges justisminister Beatrice Ask i Stockholm 26. november.

Storberget hadde samme dag samtaler med svenske myndigheter om norsk og europeisk asylpraksis, og om tiltak for å redusere antall asylsøkere. Et annet tema var EUs nye femårsprogram på justis- og innenriksfeltet, og utkastet til direktiv om forbrukerrettigheter.

Les mer på Justisdepartementets sider. 

Flere bilder på Justisdep.s Flickr-sider.

Saken omtalt hos EU-formannskapet.