Historisk arkiv

Norge får ID-kort

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det vil bli innført nasjonale ID-kort i Norge. Av regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, fremgår det at det tas sikte på å starte produksjonen av ID-kortene i slutten av 2010. Det blir dermed mulig å reise passfritt i Schengen.

Dette betyr i praksis at du kan legge igjen passet hjemme når du skal på ferie i de 24 andre Schengen-landene. I dag er muligheten til å reise passfritt i Schengenområdet – som inkluderer de fleste land i Europa unntatt Storbritannia, Irland, Kypros, Romania og Bulgaria ‑ begrenset av at pass er det eneste gyldige legitimasjonsdokumentet for nordmenn. Dette betyr blant annet at man i dag ikke kan reise på internasjonale flyvninger uten pass.

 

ID med bilde

Regjeringen har besluttet at det skal innføres et nasjonalt ID-kort, og varsler at det vil bli fremmet et eget lovforslag om ordningen innen utgangen av året. I forslaget til statsbudsjett for 2010 kommer det fram at regjeringen ønsker et ID-kort som inneholder de samme elementene som et elektronisk pass. Kortet vil i tillegg inneholde en elektronisk ID som kan benyttes for sikker kommunikasjon mellom bruker og offentlig myndighet. På ID-kortet vil det være et bilde.

 

Frivillig ordning

Det legges opp til at ordningen vil være frivillig for norske statsborgere og andre med fast opphold i Norge. Kortet være et offentlig utstedt og allmenngyldig identitetskort, og kan brukes som reisedokument innenfor Schengen-området. Kortet skal også klargjøres til bruk av elektronisk identitet (eID) og elektronisk signatur (e-signatur). Gebyret på ID-kortet vil være 380 kroner, og Regjeringen tar sikte på å starte produksjonen i 4. kvartal 2010.