Historisk arkiv

Stortinget på plass i Brussel

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Stortingspresident Dag Terje Andersen og en gruppe sentrale stortingspolitikere besøkte Brussel 9.-10. november. Gruppen møtte blant annet Europaparlamentets president og sentrale komitéledere i Europaparlamentet. Oppholdet ble avsluttet med åpning av Stortingets nye Brussel-kontor, og presentasjon av den nye utsendingen, Per Nestande.

Hovedtemaene for møtet mellom stortingspresidenten og hans følge og presidenten i Europaparlamentet, Jerzy Buzek, var Arktis, forholdet til Russland, samarbeid på parlamentsnivå samt energisikkerhet og klimapolitikk. I en pressemelding fra Buzek trekker han blant annet fram Norges relativt lange erfaring med karbonfangst og lagring som er et område der EU kan lære av Norge. Hva gjelder diskusjonen om Arktis ble det fokusert på bærekraftig bruk av naturressurser, beskyttelse av miljøet og multilateralt styre.

- Vi har et utmerket forhold til Norge, gjennom deres medlemsskap i EØS og Schengen-samarbeidet, understreket Buzek.

Videre presiserte Buzek hvordan Stortingets nye Brussel-kontor vil styrke den bilaterale kontakten enda mer.

I tillegg til møtet med Buzek hadde den norske delegasjonen under ledelse av av stortingspresidenten møte med utvalgte komiteledere i Europaparlamentet; utenrikskomiteen (AFET), komiteen for det indre marked (IMCO) og justiskomiteen (LIBE). Ett av formålene med dette møtet var å bidra til tettere og hyppigere kontakt mellom Stortinget og Europaparlamentet på komiténivå.

Formell åpning
- Jeg vil kalle dette et historisk øyeblikk, uttalte Dag Terje Andersen da han senere på dagen formelt åpnet Stortingets Brussel-kontor som holder til i Norway House.

- Mange har spurt meg om hvorfor vi ikke har gjort dette før. Jeg mener det er et godt tidspunkt, ettersom Lisboa-traktaten har gitt Europaparlamentet økt makt og betydning, fortsatte Andersen.

Stortingets nye utsending heter Per Nestande, og kommer fra Nærings- og handelsdepartementet. Han skal bidra til å styrke relasjonene mellom Stortinget og Europaparlamentet. Nestande har tidligere jobbet i Landbruksdepartementet, og er den eneste nordmann som har vært nasjonal ekspert i Europaparlamentet.

- Vi skal være på alerten og vi skal være oppdaterte. Gjennom dette kontoret kan vi lettere følge med på hva som skjer i Europaparlamentet, og få anledning til å fremme våre synspunkter til riktig tid, sa Andersen under åpningen.

- Kontoret vil være en stor ressurs, og bidra til å gjøre det lettere for norske stortingspolitikere å ha møter med relevante EU-parlamentarikere. Kontoret vil samarbeide tett med EU-delegasjonen, og er naturligvis et supplement til delegasjonen, ikke en konkurrerende virksomhet, uttalte Andersen videre.

Stortingets utsending vil formelt sett være basert i Oslo, men store deler av arbeidstiden vil bli tilbrakt i Brussel og Strasbourg. Kontoret vil etter planen  være operativt fra nyttår.