Historisk arkiv

Til felles kamp mot overvekt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Europaportalen

Det europeiske prosjektet Obesity Governance har til hensikt å bekjempe overvekt og fedme i Europa. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) er koordinator for prosjektet. 29. september møttes ulike nasjonale aktører i Brussel for å utveksle erfaringer.

Fedme en av de største folkehelseutfordringene i det 21. århundre, ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Etter initiativ fra Europakommisjonens generaldirektorat for helse og forbrukerspørsmål (DG SANCO) ble fedmeprosjektet Project Governance, startet i 2009. Prosjektet har til hensikt å koble offentlige og private aktører slik at partnerskap mellom disse kan være én av flere mulige måter å motarbeide overvekt og fedme. Konferansen 29. september markerte avlutningen på prosjektet som løper frem til oktober 2011.

Utvekslet gode erfaringer
Etter omfattende informasjonsinnhenting i de ulike landene er situasjonen i Europa nå kartlagt. På konferansen ble nasjonale erfaringer lagt fram og diskutert.

-  Overvekt er et økende problem i alle aldersgrupper. Det er viktig å spørre hvorfor noen metoder fungerer bedre enn andre. Et annet viktig spørsmål er om løsninger som er gode i ett land også vil gi positive resultater i et annet, forklarer forskningssjef i SIFO Eivind Stø, som åpnet konferansen.

Under konferansen kom det fram at Norden hadde mye god lærdom å formidle.

- Et eksempel på hvordan man kan spre informasjon som kan bedre folks helse er ordningen med å merke sunne matvarer med et nøkkelhull-merke. Det er en svensk ordning som er overført til både Norge og Danmark, sier Stø.

Bred representasjon og fokus på barn
Ifølge WHOs regionskontor for Europa er den raske og plutselige økningen av fedme og overvekt blant barn i Europa ventet å føre til alvorlige folkehelseproblemer i årene som kommer. Mange av forslagene til framtidig arbeid mot fedme var derfor rettet mot den yngre generasjonen. Et bredt spekter av interessenter - fra fageksperter til politikere - har deltatt i prosjektet.

Fra Norge var det den norske matvareleverandøren Stabburet som deltok på konferansen.  Andre deltakere var blant andre livsstilsprosjektene Keep fit and active fra Polen, Ipode fra Hellas og Nutrikit fra Ungarn.

Norge deltar i EUs helseprogram
Gjennom EØS-avtalen deltar Norge i EUs helseprogram (2008-2013) som er en videreføring av EUs folkehelseprogram (2003-2008). Gjennom deltakelsen i programmet har Norge anledning til ta del  i aktiviteter med EU som ikke er lovregulert, noe som blant annet innebærer deltakelse i arbeidsgrupper og prosjekter innenfor helse. Obesity Governance er én slik aktivitet. Forskningssjef Stø er fornøyd med prosjektet.

- Erfaringsutveksling gjør at vi får nye impulser på hvordan vi kan bekjempe overvekt i Norge samtidig som vi har noe å lære bort til andre land. Denne konferansen gikk over alle forventninger, sier han.

Han vil samtidig benytte anledningen til å sende ut en melding til folk i helsenorge.

- Det er mange gode EU-prosjekter som norsk næringsliv kan delta i. Jeg vil oppfordre aktuelle aktører til å se nærmere på disse, avslutter Stø.

Her kan du lese mer om Norges samarbeid med EU på helse-området.